10 December


Familjens julminne
Roliga julfakta
Julskämt
Jul hälsningar på andra språk
Julpyssel
Julmat
Dagens julfråga

 

 

 

 

 


10 oktober 2015 föddes Saga  :heart:  idag blir Saga 14 månader,

Lördagen den 10 oktober födde (Mellersta dottern) Evelina en dotter  Heart SAGA Heart 52 cm och 3785 gram. ”En bajare är född” Saga är så lik Evelina tycker vi alla.


Till sidans top


I Sverige och Finland var det förr i tiden dubbla böter på alla brott under julfriden.


Vad äter snögubben till frukost?
– Snö-flingor!
Till sidans top


Säg God Jul på Indonesiska.
Selamat Hari Natal
Till sidans top


Garnboll att hänga i granen

Det är roligt att göra garnbollar och de blir fluffiga och härliga. Gör en enfärgad boll eller blanda färger som du tycker om.

 

Till sidans top


Knäck
Ingredienser
Portioner: 40 st
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 msk smör eller margarin
3 msk hackad sötmandel

Så här gör du
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 40 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
1. Blanda socker, sirap och grädde i en gryta, gärna plastbelagd. Koka häftigt 15-20 min.
2. Häll lite av den heta smeten i en kopp med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars får smeten koka några min till.
3. Ta grytan åt sidan och blanda i matfett och mandel.
4. Häll upp smeten i små knäckformar ställda på en plåt. Låt knäcken kallna.
Tips
Kulprov: När man kokar knäck, kola och karameller är det viktigt att smeten kokat lagom länge för att det färdiga godiset ska bli så bra som man vill. Hemligheten ligger i smetens temperatur. Beroende på hur vid gryta smeten kokas i är det alltid svårt att ange en exakt koktid, ju vidare gryta desto kortare blir koktiden. Enklast är att mäta smeten med en digitaltermometer.

Vid 120-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor med lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.

Knäck
mjölkfria

Ingredienser
Portioner: 1 sats
Knäck
1 dl iMat havregrädde (Oatley)
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk mjölkfritt margarin
ev 1/2 – 1 dl hackad sötmandel

Så här gör du
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 1 sats portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
1.Blanda havregrädde, ljus sirap och strösocker i en kastrull. Koka kraftigt i ca 20 minuter. Gör knäckprovet.

2.Rör i mjölkfritt margarin och eventuellt hackad sötmandel när knäcksmeten är färdig. Klicka i knäckformar.
Knäck
Raw

4 stora eller 8 små

2 msk smält kokosolja
1 msk honung
1 tsk pepparkakskrydda
hackad mandel
riven kokos

Rör ihop alla ingredienserna i en skål och häll upp i små formar.
Låt stelna i kylen cirka 30 minuter.
.

Till sidans top


Julmat
A) Lutfisken är en rätt som funnits med och varit uppskattad festmat i över 500 år. Förr åt man lutfisk på helger och fester året om. Idag är det oftast kring jul som lutfisken äts även om lutfiskens dag infaller före alla helgons dag.

Av tradition ska lutningen påbörjas på Anna-dagen för att hinna bli klar till jul. Vilket datum infaller Anna-dagen?

B) Risgrynsgröten är en annan maträtt starkt förknippad med julen. I slutet på 1800-talet(ja senare också) la man ofta i en sötmandel och en bittermandel i gröten.

Vad skulle hända nästkommande år med personen som fick sötmandeln?
Vad skulle hända nästkommande år med personen som fick bittermandeln?

Svaret ser du i morgondagens lucka :-)

Svaret på gårdagens fråga lucka 9

Björn Gustafsson

 

Till sidans top

Ett svar på “10 December”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.