12 december

Familjens julminne
Roliga julfakta
Julskämt
Jul hälsningar på andra språk
Julpyssel
Julmat
Dagens julfråga

 

 

 

 

 

 


2014 hade vi vårt första julöls provning

 

Ernesto har ett stort intresse om öl och hur man tar fram de olika sorter, så ”Erre” var vår guide under kvällen

 

 

 

 

 
Till sidans top


I Nordamerika hänger barnen ut sina strumpor medan holländska barn hänger ut sina skor för att få julklappar i.


– Pappa kan vi få hund till jul?
– Nej, vi ska ha skinka som vanligt.
Till sidans top


Säg God Jul på Italienska.
Buon Natale.

Till sidans top


Ljuslyktor

1. Häll i lite äggvita – sätt på locket – skaka – häll ut ev överflöd.
2. Häll i lite strösocker – sätt på locket – skaka – häll ut ev överflöd
3. Dekorera utsidan med exempelvis klistermärken (eller låt bli, det blir nästan finast så)

 

Till sidans top


Janssons frestelse

Ingen jul utan Janssons frestelse! Hemligheten bakom en fulländad Jansson är att fräsa löken – länge och långsamt så att de söta smakerna utvecklas ordentligt. Hur mycket ansjovis man sedan vill ha är en smaksmak, men vi gillar när den känns!
Ingredienser
Portioner: 10
handle
ca 175 g gul lök
1 msk smör
1 kg potatis
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 1/2 msk ansjovisspad
1 1/2 askar ansjovisfiléer (à 125 g)
40 g rumsvarmt smör
3 msk ströbröd
Vid servering
1 dl mjölk
Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Sätt ugnen på 200°C.
Skala, halvera och skiva löken tunt i en matberedare.
Fräs löken i smöret i en stekpanna tills den får lite färg.
Skala potatisen och lägg i en bunke med kallt vatten.
Häll av och skär potatisen i grova strimlor med kniv eller i en matberedare.
Blanda grädde, mjölk och ansjovisspad i en bunke.
Varva potatis, lök och ansjovisfiléer i en smord, ugnssäker form, ca 20 x 25 cm (för 10 portioner), börja och sluta med potatis. Fördela gräddblandningen över formarna.
Strö över ströbrödet. Fördela små smörklickar på toppen.
Ställ formen i ugnen och grädda ca 1 timme i nedre delen av ugnen, tills potatisen är mjuk och gratängen fått fin färg.
Ta ut och låt svalna helt. Ställ i frysen.

Vid servering: Tina gratängen. Häll på mjölken och värm i ugnen på 175°C ca 45 minuter.

För alla
Gör glutenfri: Använd glutenfritt ströbröd eller uteslut det helt.
Gör laktosfritt: Ersätt grädde och smör med laktosfritt. Kontrollera ströbrödet.
Gör mjölkproteinfri: Byt grädden mot ris-, havre- eller sojabaserad gräddersättning. Använd mjölkfritt margarin och ströbröd.
Gör äggfri: Använd ströbröd fritt från ägg.

Janssons frestelse
RAW

fyra personer
1 kg mjölig potatis
2 gullökar
2 dl osötad soja- eller havremjölk
3 dl matlagningsgrädde (Oatleys iMat)
1/2 dl ströbröd
25 g mjölkfritt smör
1-2 tsk timjan
Salt och peppar

Blanda matlagningsgrädde och mjölk i en karaff och krydda med timjan, salt och peppar (för att kompensera ansjovisens sälta salta mjölkblandningen extra generöst och smaka av tills du har uppnått önskat resultat). Låt stå i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala potatisen och strimla den fint. Skiva löken tunt och stek den i rapsolja i 3-4 minuter. För över löken och potatisen till en djup gratängform.

Häll mjölkblandningen över potatisen och fördela smöret jämnt i mindre klickar. Avsluta med ströbröd.

Gratinera i 45 minuter. Tillsätt mer matlagningsgrädde om frestelsen upplevs torr efter 30 minuter.

 

Till sidans top


Julgodis
Aladdinasken är ett klassiskt julgodis som introducerades 1939 som en ”folkligare” ask med praliner. Pralinerna har kommit och gått under åren men den senaste tiden har sortimentet varit densamma förutom 2009 då allmänheten fick rösta på sin favorit och pralinen med minst antal röster var ägglikören som pga detta fick ge plats för en ny pralin.

I en aladdin-ask (efter 2010) finns det 13 olika sorters praliner, vad heter dom?

Svaret ser du i morgondagens lucka :-)

Svaret på gårdagens fråga lucka 11

Carlsberg

 

Till sidans top

Ett svar på “12 december”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.