16 December

Familjens julminne
Roliga julfakta
Julskämt
Jul hälsningar på andra språk
Julpyssel
Julmat
Dagens julfråga

 

 

 

 

 

 


Årets minne blir i från mellan 2003-2013 våra julstrumpor

2005

2009

2012

2013

2015


Till sidans top


I viktorianska England var kalkon ett populärt inslag på julen. En del kalkoner föddes upp i Norfolk och togs till marknaden i London. För att skydda deras fötter från den frusna leran försåg man dom med stövlar av väv eller läder. Gässen fick inga stövlar utan deras fötter skyddades med ett lager tjära.


– Varför är tomten så röd på kinden?
– Han har fått så många julklappar.
Till sidans top


Säg God Jul på Lettiska.
Priecigus Ziemassvetkus
Till sidans top


Jul Presentetiketter
Smycka dina presenter med dessa glada Presentetiketter – bara några veck och de ska vara redo på ett kick!

De är även lätt för små händer. Barnen kommer att behöva två ark papper (en vit, en färgad), en sax och lite lim för pom-pom.

Hämta mallen

 

Till sidans top


Julkorv
Att göra egen korv hör till mångas julnöjen. Glöm inte korvskinnen, fjälstren. Hittar du dem inte i frysdisken, får du beställa vid köttdisken.

Ingredienser
1/2 kg fläskfärs
1 kg benfri högrev eller nötbog
1/2 kg späck
ca 75 g potatismjöl
1-1 1/2 msk salt
1/2 msk strösocker
1-2 krm malen vitpeppar
1-2 krm ingefära
1-2 krm svartpeppar
1 1/4 liter kokt kall mjölk – eller hälften skinkspad
3-4 meter korvfjälster
Till ingnidning:
2 msk salt
1 msk strösocker
ev. 1 tsk salpeter

Gör så här
Mal eller mixa färs, nötkött och späck till fin färs.
Arbeta in potatismjöl, salt och kryddor efter smak. Späd färsen med vätskan lite i sänder och arbeta färsen slät. Den ska vara ganska lös.
Spola igenom fjälstren med varmt vatten. Trä dem på korvhorn och fyll dem med smeten. Stoppa ganska löst.
Knyt för korvarna med hushållssnöre med cirka 3 decimeters mellanrum och forma ringar.
Gnid in korvarna med salt/sockerblandningen och lägg dem snabbt i kylen till nästa dag. Frys korv som inte skall ätas genast.
För att koka korven
Koka korven sakta 30 minuter i vatten som täcker. Krydda med lagerblad och kryddpeppar.
Julkorv – Tips vid tidsbrist

Det går snabbt och smidigt att värma den färdigkokta korven i vatten och krydda med lagerblad och kryddpepparkorn. Lättlagat och gott inslag till julbordet!

Ingredienser
Portioner: 6
handle
600 g färdigkokt julkorv
lagerblad
kryddpepparkorn

Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Värm färdigkokt julkorv i vatten med några lagerblad och kryddpepparkorn ca 5 min.
Skär korven i skivor och servera.

Till sidans top


Vilket år fick Petra Mede äran att vara julvärd för Sveriges television?

Svaret ser du i morgondagens lucka :-)

Svaret på gårdagens fråga lucka 15

Vem fick i uppdrag att vara julvärd för Sveriges television år 2013? Petra Mede

Förklaring
Julvärd kallas i Sverige den programledare som presenterar tablån i TV på julafton. I Sveriges Television brukade samma presentatör återkomma varje år, men sedan år 2003 instiftades en ny tradition där det varje år var en ny känd person som skulle få äran att presentera julaftonens tablå. I Sveriges television har uppdraget som julvärd utförts av bl.a. Ingvar Oldsberg (år 2006), Lasse Kronér (år 2008), André Pops (år 2010) och Petra Mede (år 2013).

Till sidans top

Ett svar på “16 December”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.