3 december


Familjens julminne
Roliga julfakta
Julskämt
Jul hälsningar på andra språk
Julpyssel
Julmat
Dagens julfråga

 

 

 

 

 

 


En av familjens höjdpunkt är när vi tar ner advents lådorna :-)

Stjärnor, advents ljusstakar, julgardiner m.m

Vi brukar ha ca 12-14 advents ljusstakar

Ronnys favorit inte konstigt :-)

2016 års vardagsrum :-) Läs mer om årets advent

2015 års vardagsrum

2014 års vardagsrum


Till sidans top


Elektriska julgransljus användes första gången år 1895. Uppfinnaren var amerikanen Ralph E Morris.


– Vad gör orkestern den 23:e december?
– De har julstämning.
Till sidans top


Säg God Jul på Belgiska.
Vrolijke Kerstmis
Till sidans top


Sockerlykta

Det här behöver du:
– Sockerbitar
– Kartongbit
– Aluminiumfolie
– Vitlim

Kipp ut en cirkel av kartong och klä den med aluminiumfolie.

Limma fast en cirkel med sockerbitar på kartongplattan.

Lägg en ny cirkel med sockerbitar ovanpå den första.

Lägg gärna sockerbitarna lite omlott så ser det snyggare ut.
Tre lager sockerbitar är lagom.

När limmet har torkat så kan du sätta ett värmeljus i lyktan och lysa upp ditt hem.

Till sidans top


Pepparkakscheesecake

Pepparkaksbotten:
25-30 stycken pepparkakor
1 msk socker
50 gram smör ( Cirka hälften om man har en mindre form ca 20 cm. )

Fyllning:
200 gram färskost ( Philadelphia ost)
3 st äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
1 apelsin (skalet )

Gör så här:
Mixa pepparkakorna tills det bara blir en slätt av smulor.
Smält smöret och häll i 1 msk socker o rör om tills det blandar sig.
Platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )

Vispa äggula, socker, vaniljsocker och färskost i en bunke.
Vispa grädde i en annan bunke- grädden ska bli fast .
Vänd sedan ner grädden i äggblandningen.
Riv sedna ner skalet av apelsinen i detta och rör runt det i smeten.
Vänd sedan över på pepparkaksdegen och låt stå i frysen minst 4 timma innan servering.
Ta fram cheesecaken ca 15- 20 minuter innan det är dags att fika.

Apelsin- & pepparkakscheesecake
(Glutenfri)

1 pkt Semper pepparkakor
50 g smält smör eller margarin
2 ägg
1 dl socker
1 burk (250 g) kesella
1 dl vispgrädde
4 gelatinblad
2 msk pressad apelinjuice
skal från 1/2 apelsin

Laktosfri? – Byt bara ut smör och vispgrädde till laktosfria alternativ!

Krossa pepparkakorna.
Blanda med det smälta smöret och tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Dela äggen och vispa gulorna porösa tillsammans med sockret.
Tillsätt kesella och grädde och vispa ytterligare någon minut.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Häll bort det mesta av vattnet och smält sen i en kastrull eller i en liten skål i mikrovågsugn på full effekt i ca 20 sekunder.
Riv skalet av apelsinen och pressa ur saften.
Blanda med äggsmeten. Tillsätt det smälta gelatinet i en fin stråle under kraftig omrörning. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten.
Häll smeten i formen och låt stå i kylskåp i minst 3 timmar.
Tag bort kanten på formen och garnera med strimlor av apelsinskal.
Raw pepparkakscheesecake

(6-8 portioner)

Botten:
2 dl pekannötter
2 dl solrosfrön
8 urkärnade dadlar
1 msk honung
2 tsk malen kanel
1 tsk malen nejlika
1 krm malen ingefära
1 krm malen kardemumma
en gnutta salt
Fyllning:
1 dl macadamianötter
1 dl pinjenötter
½ dl solrosfrön
½ dl kallpressad raw kokosolja
1 skalad clementin
1 – 1, ½ msk honung
¼ dl vatten

Börja med att göra botten. Mixa pekannötter och solrosfrön i en matberedare.
Tillsätt övriga ingredienser till botten och mixa igen.
Tryck ut botten i en form (ca 15-16 cm diameter) med avtagbar kant.
Mal macadamianötter, pinjenötter och solrosfrön i en mixer, (har du ingen kraftig mixer kan detta göras i matberedaren eller så mal nötterna i en elektrisk kaffekvarn).
Gör kokosoljan flytande i ett ljummet vattenbad.
Tillsätt övriga ingredienser till fyllningen och mixa igen tills fyllningen är helt slät. Bred ut fyllningen över pepparkaksbotten och ställ kallt för att stelna till, gärna i frysen så går det fortare.
Innan servering kan du pudra cheesecaken med kanel och dekorera med pekannötter och clementinskivor.

 

 

Till sidans top


Barnen i Bullerbyn
Barna i Bullerbyn tycker att rim till julgröten är trist. Lasse hittar på en egen vers.
Första raden lyder: ”Nu orkar jag inte äta mer”. Hur lyder den andra?

Svaret ser du i morgondagens lucka :-)

Svaret på gårdagens fråga lucka 2

En nybakad jullimpa och gosedjursgrisen Bamsen

Till sidans top

2 svar på “3 december”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg till en Smile

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette