5 december


Familjens julminne
Roliga julfakta
Julskämt
Jul hälsningar på andra språk
Julpyssel
Julmat
Dagens julfråga

 

 

 

 

 

 


En av många traditioner vi har i familjen är vår julgrans stjärna

2016
Ronnys hedersuppdrag att sätta upp julstjärnan efter att sett Karl-Bertil Jonssons julafton Smile

2015

2014

2013

Det har blivit Ronnys heders uppdrag efter att sett Karl-Bertil Jonssons julafton Smile

 
Till sidans top


Grekerna använder traditionellt sett inte julgranar.


– Var det många som dansade runt granen?
– Nä, inte en kotte.
Till sidans top


Säg God Jul på Danska.
Gladelig Jul
Till sidans top


Smällkaramell till julgranen

Ett tjusigt och färgglatt julgranspynt är smällkaramellen som är lätt att göra själv. Fyll den med godis så har barnen roligt med den på julgransplundringsfesten.
Material:
Två eller tre ark silkespapper i olika färger
Toapappersrulle eller hushållsrulle
Bokmärke med t ex änglar som motiv
Ca 60 cm långt presentband i matchande färg till silkespapperna
Tejp
Lim
Godis
1. Lägg silkespapperna ovanpå varandra. Klipp till så att de är ca 10 – 20 cm bredare än rullen och går att rulla runt minst ett varv runt den.

2. Placera en rulle överst i mitten och rita försiktigt ut märken på pappret för rullens ändar.

3. Vik pappernas kortsidor i 1-2 cm breda ”dragspelsveck” fram till markeringarna. Klipp sedan ca 1 cm breda fransar av vecken.

4. Lägg på rullen igen och rulla in den i papperna. Tejpa fast kanten och limma på ett bokmärke.
5. Lägg eventuellt godis i rullen (inför julgransplundringen).

6. Knyt ihop fransarna med presentbandet i bägge ändar så att du får en upphängning.

Istället för bokmärken kan man dekorera med festliga klistermärken eller glitter.

Till sidans top


Chokladkola

Ingredienser
2 dl socker
1 dl kakao
1 dl tjock grädde
1 dl sirap
2 tsk vaniljsocker
100 g smör

Gör så här: Häll socker, kakao, grädde, sirap, vaniljsocker och smör i en kastrull. Rör i hop medans det kokar upp och sänk sedan värmen så kolan sjuder. Låt sjuda ca 20-30 minuter och gör sedan kultestet; droppa små kola droppar i en kopp med iskallt vatten och se och känn om det stelnar och blir till en kula. Sjud på tills det blir en fast kula.

Under tiden det sjuder klipper du till inslagningspapper av smörgåspapper, ca 6 X 6 cm.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll smeten över och låt svalna. Efter ca 15 minuter kan du med en förskärare dra vågräta och lodräta linjer med 2 cm mellanrum. Gör detta var 15.e minut tills kolan är sval och fast. Då klipper du i skårorna till kolor. Slå in kolorna och det går jättebra att förvara i kyl eller frys. Tina upp dem bara innan servering.

Raw chokladkola

100 g urkärnade medjooldadlar (Medjool är de dadlar som ofta går att köpa i lösvikt och är extra stora och saftiga. Det kan tyvärr inte vara andra sorters dadlar)
1 dl kakao
1 krm salt
2 msk virgin/kallpressad kokosolja
Gör så här:

Kärna ur dadlarna. Mixa alla ingredienser utom kokosoljan tillsammans i en matberedare tills att det bildas en boll eller en klibbig klump.
Tillsätt kokosoljan och mixa ytterligare någon minut. Koladegen blir klibbig och lite oljig.

Kavla ut degen till en rektangel mellan två bakplåtspapper till 2-3 mm-tjocklek.

Ställ i kylen eller i frysen för snabbare nedkylning. När degen har stelnat (30 min i frys – 1 timme i kyl). ta ut och skär upp i fyrkanter.
Förvara chokladkolan i kylen!

Gräddkola

Ingredienser
Portioner: 60 st
50 g smör
3 dl socker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 krm salt
1 tsk ättiksprit

Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 60 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Blanda alla ingredienser i en vid kastrull och låt koka upp. Låt småkoka under omrörning till kolasmetens temperatur är 124°C. (eller hårt kulprov). Tänk på att det bränner vid lätt och att graderna stiger snabbt mot slutet.
Häll upp kolan i en liten form med bakplåtspapper, ca 15 x 25 cm (för 60 st), och låt svalna i rumstemperatur.
Klipp eller skär kolan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara i kylskåp.

För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Till sidans top


Emil i Lönneberga
Emil i Lönneberga bjuder in alla i socknens fattighus till ett rekorderligt gästabud i Katthult.

1. Vad kallas kvinnan som har ansvaret för alla fattighjon.

2. Vilket ord används i berättelsen och betyder att man tar allt som finns kvar i skålar och på fat?

Svaret ser du i morgondagens lucka Smile

Svaret på gårdagens fråga lucka 4

 

Ett munspel

Till sidans top

2 svar på “5 december”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.