6 december

Familjens julminne
Roliga julfakta
Julskämt
Jul hälsningar på andra språk
Julpyssel
Julmat
Dagens julfråga

 

 

 

 

 

 


Idag är det 21 år sedan Evelina föddes

Den 6 december 1995 Klockan 09:56 föddes Evelina, och idag  och är mamma till två underbara flickor <3

Idag är Evelina mamma till två underbara dottrar som heter Saga och Alicia  :heart:  våra barnbarn


Till sidans top


Enligt en grekisk legend finns det illvilliga små väsen som kallas Kallikantzaroi eller Kallikantzari, och dessa sägs ställa till med olika hyss under julen. För att bli av med dem ska man bränna antingen salt eller en gammal sko, vars stank sägs få dem på flykt. Andra metoder inkluderar att hänga en gris käkben vid dörren och elda mycket så att dem inte kommer in genom skorstenen.
Till sidans top


– Hur går det för Lucia i år?
– Lysande!
Till sidans top


Säg God Jul på Engelska.
Merry Christmas
Till sidans top


Saftglögg

Gör din alldeles egna supergoda saftglögg! Det kan vara bra om mamma eller pappa är med dig i köket eftersom du behöver använda spisen, så att du inte bränner dig.

Det här behöver du:
– 1 liter svartvinbärssaft
– 4 dl äppeljuice
– 1 dl socker
– 1-2 kanelstänger
– 10 st kryddnejlikor
– 1 msk kardemummakärnor
– Några skalbitar från en clementin eller apelsin
– Mandel och russin till serveringen

1. Häll svartvinbärssaften och äppeljuicen i en gryta.
2. Lägg i socker, kryddor och skalbitarna från clementinen/apelsinen.
3. Låt den koka upp så att sockret smälter. Rör runt lite då och då under uppkokningen.
4. Sänk värmen på spisen och låt glöggen sjuda i 20 minuter.
5. Stäng av spisen.
6. Nu kan glöggen stå och dra tillsammans med kryddorna i så länge du vill.

När du tycker att glöggen smakar perfekt kan du plocka bort skalen och alla kryddor och hälla upp glöggen på en flaska. När du sedan blir sugen på lite glögg är det bara värma på så mycket du vill ha. Servera gärna glöggen med mandel och russin.

Till sidans top


Glögg
Ingredienser
Portioner: 1 l
1 flaska rödvin (à 75 cl )
1 bit kanelstång
1 bit ingefära
1 bit pomerans
5 hela nejlikor
2 tsk hel kardemumma
400 g sockerbitar
1/2 flaska renat brännvin eller vodka (à 35 cl)

Så här gör du
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 1 l portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
1.Värm rödvinet med kryddorna i en gryta. Lägg sockerbitarna på ett galler (exempelvis från ugnen) över ca hälften av grytan. Häll spriten i grytan och värm.

2.När vinblandningen är varm tänds den på med en tändsticka. Ös försiktigt den brinnande spriten över sockerbitarna så att de smälter och sockrar glöggen.

3.Släck elden med ett lock. Smaka av om glöggen blivit tillräckligt söt. Tänd annars på glöggen igen och ös över fler sockerbitar.

4. Låt glöggen bli genomvarm eller låt den kallna och spara i kylskåpet ca 2 veckor.

5. Servera glöggen varm med russin och mandel.
Maries Julglögg (10 glas)
RAW
1 liter hemmagjord äppeljuice (saftiga äpplen i en juicecentrifug)
1 kanelstång
5 nejlikor
Eventuellt en bit ingefära, torkad eller färsk
Eventuellt några pomeransskal
Eventuellt några färska apelsinklyftor med skal

Tips!
Glöggen håller några dagar om du ställer in den i kylskåpet och du kan återanvända de kryddor du använde genom att skölja av dem och låta dem torka för att sedan använda dem vid nästa glöggparty

Till sidans top


På Saltkråkan köper Stina en underbar kokosboll i Nisses handelsbod. Den kostar 25 öre. Hur har hon skrapat ihop kapitalet?

Svaret ser du i morgondagens lucka :-)

Svaret på gårdagens fråga lucka 5

1. Kommadoran 2. Taberas

Till sidans top

2 svar på “6 december”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.