Kräftfest, är en traditionell svensk fest


En kräftskiva, eller kräftfest
Om maträtten
Kräftpremiären

 

 

 

 

 

 


En kräftskiva, eller kräftfest

En kräftskiva, eller kräftfest, är en traditionell svensk fest i samband med kräftfiskesäsongen under sensommaren och hösten. Kräftskivor förekommer även i Finland, främst bland landets finlandssvenska befolkning.
Då man 1922 röstade om ett rusdrycksförbud i Sverige, användes kräftorna som propaganda i en affisch för NEJ-sidan av Albert Engström med motiveringen att ”Nej! Kräftor kräva dessa drycker!”.


Om maträtten

Huvudrätten utgörs av hela kräftor kokade i en lag, bestående av saltat vatten, eventuell öl, rikligt med dillkronor och andra kryddor.
Vanliga kompletterande matvaror vid kräftskivan är baguette, knäckebröd, kryddad ost och räkor, samt traditionella smörgåsbordsrätter som till exempel kokt potatis,
sill och köttbullar samt mindre traditionella som västerbottenpaj. Kräftskivan är en av de få svenska traditionella festligheter där inte sill, potatis och köttbullar har huvudrollen.
Vanliga drycker är brännvin, öl och sockerdricka. Till brännvinet sjungs ofta snapsvisor. Klädsel förknippad med kräftskivan består av kräfthattar och haklappar, förkläden eller servetter med kräftmotiv. Stearinljus och lanternor förknippas också med kräftskivor


Kräftpremiären

Tidigare var det i Sverige reglerat i lag vilka tider på året kräftan var lovlig att fiskas. Kräftpremiären inföll den första onsdagen i augusti. Lagen avskaffades 1994 och man kan numera köpa frysta, importerade kräftor året om, men vissa håller fortfarande på traditionen att inte äta kräftor före kräftpremiären. Det importeras
ca 2 500 ton kräftor till Sverige varje år.Huvudexportörer är Turkiet, Spanien och Kina, där Kina dominerar per 2011.