Kräftskivans planeringsguide


Så planerar du kräftskivan

Använd kräftskivans planeringsguide här nedanför. Skriv ut och bocka av för varje avklarad punkt.

Ett par dagar före skivan

O Planera maten. Kolla upp matallergiker, vegeterianer och planera för ersättningsmat. Vilka tillbehör ska du ha? Vilka drycker? Ska du ha någon dessert, kaka eller tårta? /Se checklistan.\

O Kolla igenom kökslådor och skåp. Finns rätt och tillräckligt med tallrikar, bestick, glas och så vidare. Se checklistan.
O Reka verandan eller trädgården. Tänker du ha elektriska lyktor i trädgården eller på verandan, kontrollera så att det finns förlängningssladdar och glödlampor för att få det att lysa sämningsfullt.
O Köp kräftor. I alla fall om du ska ha frysta kräftor. Det tar nämligen sin tid för de små skaldjuren att självtina i kylen. Ska du däremot ha färska kräftor bör du vänta med att införskaffa skaldjuren.?

Dagen före skivan
O Fixa med kräftorna. Lägg paketen med frysta kräftor i kylen och låt dem tina långsamt. Har du bråttom funkar det att tina kräftorna i rumstemperatur i 12 timmar. Har du riktigt ont om tid kan du lägga den obrutna plastförpackningen med kräftor i kallt vatten i ca fem timmar. Den ambitiöse kokar en ny lag till de frysta kräftorna.
O Planera tillbehör. Välj en eller ett par goda och mättande tillbehörspajer att servera under kvällen.
O Förbered dessert. Välj och förbered en smarrig dessert, tårta eller kaka att servera under kvällen.

På självaste festdagen
O Lägg snapsen på kylning.
O Laga tillbehörspajer
O Gör klart efterrätten.
O Duka och dekorera! Tips! Har du levande ljus och lyktor? Se till att ha en brandsläckare nära till hands eller en hink med vatten om olyckan skulle vara framme.
O Lägg upp kräftorna i fina formationer på stora fat. Ställ i kylen tills det är dags att äta!

Precis innan gästerna kommer…

O Blanda bål eller välkomstdrinkar, men vänta med isen till de första gästerna kommer.
O Garnera kräftorna med färsk krondill.
O Fram med kräftor, tillbehör, snaps, öl, bröd och ost. Öppna första ölen och njut! Dags för fest!