Valentin?

Kärlekens egna dag
Varför firar vi Valentin på Alla Hjärtans Dag?
Den 14 februari är en dag som går i hjärtats tecken.
Då tänker vi alldeles speciellt på dom som vi tycker om.
Och det kan man ju göra på många sätt. En röd ros till en hjärtans kär,
kort, kuddar, nallar, konfekt – allt går ju i hjärtats tecken.

Att uppvakta på Alla Hjärtans Dag är inte någon speciellt gammal sed här i Sverige.

På 50-talet så började vissa större varuhus att uppmuntra till att fira denna dag.

Men det blev inte så mycket väsen ändå utan det var först på 90-talet som kärleksfirandet tog fart och de hjärtformade och romantiska Valentin-korten började skickas hejvilt och fick våra hjärtan att bulta och knäna att darra.

Själv tycker vi det är trevligt att denna dag firas mitt i februari månad, och
man kan ju på ett enkelt och inte alltför kostsamt sätt komma ihåg och uppvakta sina kära,
en trevlig middag t.ex. i hjärtats tecken eller varför inte en kram.

Men när firandet av ”Sankt Valentins dag”, som det egentligen heter, började i England någon gång på 1400-talet var det ett sätt att utse partner för livet. Om man valde någon som sin ”Valentin” betydde det att man skulle förlova sig.

Historiker hävdar att det första Alla Hjärtans dags kortet var en dikt som Charles, Hertigen av Orleans, skickade till sin hustru 1415 då han satt fängslad i Towern i London.

I USA där ”Valentines day” nu är en stor kommersiell högtid, liksom de flesta andra högtider, är det fröken Esther Howland som får äran av att ha tillverkat och skickat de första korten.
Hennes kort i tyg och spets blev populära bland överklassen på 1870-talet. Hennes kort kostade då mellan 5 och 35 dollar! Valentinekort ansågs vid denna tid så vågade och rent av obscena att Chicagos postkontor vägrade att dela ut runt 25.000 kort. Post av denna alltför upprörande karraktär kunde inte alls lämpa sig för att bli utdelade av det amerikanska postväsendet!

Myten bakom ”Valentindagen” är förstås inte lika romantisk som firandet. Valentin var enligt sägnen en modig präst i Rom år 269 e Kristus. Han vigde förälskade par i hemlighet, eftersom kejsaren hade förbjudit alla giftermål mellan unga människor. Han upptäcktes förstås, blev fängslad och avrättades sedan genom halshuggning. Dessförinnan lyckades han smuggla ut ett kärlekskort till fångvaktarens dotter. Kortet var undertecknat ”Från din Valentin”.

Det finns också en annan teori för att den 14 februari blev kärlekens dag och den menar att dagen har valts för att turturduvorna inleder sin parningstid i mitten av februari.

”Alla hjärtans dag” firas över hela världen, men firandet ser inte likadant ut överallt. Bl.a. så hälsar engelsmännen till sin älskade via små annonser i dagstidningen. I Italien ställer man till med karneval i kärlekens huvudstad Venedig. I Japan uppvaktas kvinnorna med vit choklad.