Kategorier
Blogginlägg Lärgården Ronny Ronnys blogginlägg Specialpedagogik 1 Specialpedagogik 2 Utbildning

Akut lösning påTele 2 arena blev brant ramp

I går läste jag en artikel i Dagens Nyheters nätupplaga
(Publicerad 2013-09-10 15:34)

Att Stockholmsarenan är långt ifrån färdig – särskilt inte för personer med funktionshinder.

Jag tycker det är viktigt att man har en Inkludering och Integrering av personer med en funktionsnedsättning i vårt samhälle för det är mycket viktigt att man tar bort alla funktionshinder som uppkommer i relation till den omgivande miljön.

Artikeln i sin helhet

Branta ramper där rullstolarna kanar, glasrutor utan kontrastmarkering, dörrar som inte öppnas och bara en angöringsplats för färdtjänst.
Stockholmsarenan är långt ifrån färdig – särskilt inte för personer med funktionshinder.

Redan efter första fotbollsmatchen var kritiken hård mot Tele 2 arena. Precis som på grannen Globen hade handikapplatserna placerats så att rullstolsburna inte såg någonting när personerna på raden framför reste sig upp.

SGA Fastigheter har nu ordnat ett provisoriskt podium så att rullstolarna kommer upp en halvmeter. DN var med när flera organisationer för funktionshindrade samt tillgänglighetsansvariga politiker bjöds in för en extra husesyn och för att testa akutlösningen.

Sikten från podiet på långsidan är bra men när Nisse Duwähl ska bromsa för att rulla nedför podiet kanar rullstolen och är nära att välta nedför den glatta ytan.

– Det här är en säkerhetsrisk som de måste åtgärda. Det är väldigt lätt att tippa och det går inte att bromsa för det är för brant och halt, säger Nisse Duwähl.

Han är Bajen-fan och ser de aktiva sittplatserna som ett dilemma.

– I England har man förbjudit folk att ställa sig upp under matcherna. Men hur ska man stoppa den reflexen. Jag vet själv, innan jag började använda stol, så ställde jag mig upp när det blev mål, det är ju bara så, säger Nisse Duwähl.

SGA Fastigheter äger stadens fem sportarenor och har vd:n på plats som lovar att justera rampen.

– Vi har löst problemet efter den första matchen och kritiken. Vi får prova oss fram, men kan permanenta lösningen om den fungerar, säger Mats Grönlund.

Ewa Samuelsson (KD), ordförande i kommunstyrelsens råd för funktionshindersfrågor, är nöjd med bolagets snabba reaktion.

– Det är bra att man är lyhörd och löste problemet snabbt. I Berlin har man möjlighet att höja och sänka golvet vid olika evenemang. Det var ett krav att tillgängligheten skulle byggas in redan från början, med gott om handikapplatser, 130 stycken, och handikapptoaletter, säger hon.

Vi fortsätter runt arenan som fortfarande är en stor byggarbetsplats. Mycket är otillgängligt – inte bara för funktionshindrade. Få automatiska dörrar öppnar sig som de ska. Överallt ligger byggbråte och i taken hänger lösa kablar. Den gravt försenade arenan ska slutbesiktigas först den 30 oktober.

– Tyvärr har vi hamnat i den här tidssituationen. Det är ytterst olyckligt att vi öppnar innan det är helt färdigt. Vi frågar byggbolaget varje dag när det är klart, troligen först fram i vår, säger Mats Grönlund.

Under rundvandringen upptäcks fler problem. Entrédörrarna i glas saknar kontrastmarkering vilket gör att man lätt går in i dem, synskadad eller inte. Det saknas ledstråk till informationsdisken, det finns bara en plats där taxi kan stanna och för att boka handikapplats kan man inte använda Ticnet.

– Man får inte beställa via nätet eftersom det tyvärr missbrukas av andra. Däremot behöver man inte ta sig hit för att hämta biljetterna utan kan få dem hemskickade, säger Mats Grönlund.

Men hissarna är rymliga, hörsel­slingorna installerade och vid kiosker och barer finns en rullstolsanpassad nedsänkt del. DHR:s representant Annika Sjöstedt är försiktigt positiv trots att mycket återstår att göra.

– Jag vill se det i praktiken innan jag kan bedöma om det är bra eller dåligt. Det verkar vara långa avstånd och finns också bara en angöring för taxi, det är lite snålt, säger Annika Sjöstedt.

Källförteckning

DN
https://www.dn.se/sthlm/akut-losning-patele-2-arena-blev-brant-ramp/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg till en Smile

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette