Kategorier
Blogginlägg Ronny Ronny hälsa Ronnys blogginlägg

Akuten

1862265_520_292

 

I fredag eftermiddag efter jag hade ätit så gick mitt blodtryck puls samt blodsocker upp i en väldig fart, det tog mig mellan fyra och fem timmar att må bättre.

Jag har sedan en längre tid mått dåligt dvs högt blodtryck och puls, hjärtklappningar, yrsel.

I lördags så mådde jag bättre men efter att ha ätit en tårtbit så vart jag dålig blodtryck puls samt blodsocker upp i en väldig fart och nu ville det inte lägga sig och efter att ha ringt vårdguiden så vart jag tvungen att åka in akut till södersjukhuset.

Klockan 18:30 kom jag in på akuten  och fick sitta i väntrummet och vänta på min tur, jag tillhör dom som verkligen inte tycker om sjukhus och eftersom jag brukar titta på ”sjukhusprogram” kände en olustig känsla att se alla som mådde dåligt samt se alla som kommer in akut med ambulans samt som skrek ut sina smärtor eller dom som väntade i väntrummet berättade sin hemska berättelser angående sjukvården.

Jag började må mycket sämre fick bröst smärtor och kraftig yrsel Maria som var med mig kallade på personalen och jag fick komma in och då bryt jag ihop av rädsla att nu är det färdigt och mina tankar tog kontroll totalt över mig, allt från döden till operation.

Dom underbara sjuksköterskorna tog Ekg, blodtrycket, samt blodprov efterstund vart jag lite bättre så jag fick gå till väntrum A då kom nästa chock där låg andra patienter och jag kom in direkt till akut behandling och då vart det otroligt jobbigt.

Strax efter fick jag ett eget rum, vid halv elva så kom en läkare in till mitt rum
som jag kände igen och jag berättade att jag att :

Motionerar inget
Har Diabetes två
Äter medicin mot kolesterol och högblodtryck
Äter en måltid om dagen, middag
Pluggar upp till 10-12 timmar om dagen
Mått dåligt under en tid

Då berättade läkaren att alla mina värden såg bra ut dvs Bra sockervärden, kolesterol, blodtryck, hjärta mådde bra.

Men att de det låter som att jag har haft panikattacker, panikångest

Att jag nu måste äta minst 3 huvudmål samt mellan mål, ut och gå i minst 30 minuter om dagen och ta ner kraven på mina studier.

Jag fick en sådan käftsmäll och jag vill aldrig hamna där igen, klockan var halv tolv som vi kom hem och kvart över tolv åt jag min andra smörgås för dagen.

 

Text från 1177

 

Ångest är en del av det naturliga och livsnödvändiga alarmsystem som finns hos alla människor. Det fyller en funktion när man snabbt behöver samla kraft för att fly från en fara. Då aktiveras flera försvarsreaktioner som höjer beredskapen i kroppen. Musklerna spänns, hjärtat börjar slå snabbare och man andas intensivare. Det beror bland annat på att en ökad mängd adrenalin och andra stresshormoner kommer ut i blodet.

Det är individuellt hur man upplever ångest och ibland kan det vara svårt att skilja på stark stress och ångest. Symtomen brukar kännas obehagliga men de är inte farliga.

Ångesten kan ge flera kroppsliga symtom. Det är vanligt att man till exempel

får hjärtklappning
får svårt att andas
blir svettig i handflatorna, på fotsulorna och under armarna
känner som en klump i halsen eller magen
blir torr i munnen
får yrsel
får diarré
behöver kissa oftare än vanligt
känner sig svag i musklerna, darrar eller skakar.
Om alarmsystemet är i gång och man reagerar aktivt, antingen genom att kämpa emot eller fly undan faran, får kroppen utlopp för reaktionen och spänningen går över. Ibland får man ångest i i form av en panikattack i ett sammanhang som man har svårt att fly från.

 

 
 

4 svar på ”Akuten”

Rose Hej Jenny!
Nej tyvärr så låter det verkligen inte bra, för nu börja ta hand om mig så att inget händer, måste tänka på min familj.

Må så gott Jenny

//Ronny Doctor

Svara

Rose Hej Annika!
Ja det är skönt att veta vad som är fel och vad man skall göra åt detta, med små förändringar så skall det nog gå vägen åt rätt håll.

Tack för dom varma orden

Må så gott Annika

//Ronny Doctor

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg till en Smile

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette