Kategorier
Amanda Blogginlägg Familjen Familjens blogginlägg Lärgården Maria Marias blogginlägg Naturguidning 1 Ronny Ronnys blogginlägg Utbildning Viktor

Exkursion/ Fältstudie Farstnäset

SONY DSC

Hej!

Välkommen till vårt ”Guldkorn” Farstanäset.

I kursen naturguidning 1 så var en uppgift att göra en exkursion d.v.s. fältstudie

 

 

Så välkommen att följa oss till vårt ”Guldkorn” Farstanäset.

//Ronny med familj

Farstanäset ligger ca 2 km från där vi bort, det tar ca 30 minuter att gå till vår favoritplats.

Fakta om Farstanäset
Farstanäset är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. Den tillhör Farsta stadsdelsområde och ligger inom Farsta församling. Den har vattengräns i sjön Magelungen till stadsdelarna Fagersjö och Farsta strand, i söder gränsar den till Mellansjö och Svartvik i Huddinge kommun. Farstanäset har direkt landförbindelse för biltrafik via Huddinge kommun. Från Farstasidan finns en 200 meter lång bro för gång- och cykeltrafik, Farstanäsbron, tidigare kallad ”Militärbron”.

Efter ca 1,5 km kommer vi fram till, Farstanäsbron, tidigare kallad ”Militärbron”

Fakta om Farstanäsbron

Farstanäsbron är en 200 meter lång gång- och cykelbro över sjön Magelungen som förbinder stadsdelen Farsta strand med Farstanäset i södra Stockholm. Nuvarande bro byggdes år 1998 och har två föregångare, den äldsta från 1914. På grund av att broförbindelsen ursprungligen anlades av försvarsmakten inom ramen för Södra Fronten kallas den även Militärbron.

 

Efter knappt 50 år var det 1998 dags igen för en reparation. Bron var dock i så dåligt skick att ägaren, Stockholms stad, valde att riva den och ersätta den med den tredje Farstanäsbron, som är en modern träkonstruktion på stålbalkar och betongfundament. Nuvarande bro har en bredd på 3,0 meter och är avsedd för gång och cykeltrafik. Den har belysning och är en viktig beståndsdel av traktens miljö.

När vi går över Militärbron rinner Magelungen

Fakta om Magelungen

Magelungen är en sjö på gränsen mellan Huddinge och Stockholms kommuner. Sjön ingår i Tyresåns sjösystem. Det finns flera badplatser kring sjön, bland annat Farsta strandbad och Ågesta naturistbad nära Ågesta golfbana. Magelungens vatten har problem med algblomning på grund av förorenat

sjövatten från Trehörningen, Sjödalen i Huddinge som ligger uppströms.

Magelungen har ett rikt växt- och djurliv. Fiskbeståndet är stort och artrikt. Utsättningar har genomförds av signalkräfta, gös och karp.

Magelungen har ett rikt växt- och djurliv. Fiskbeståndet är stort och artrikt. Utsättningar har genomförds av signalkräfta, gös och karp.

Idag såg vi vackra svanar och änder, under sommaren är det många som fiskar från Militärbron och vid provfiske har följande fisk fångats i sjön:

Abborre

Björkna

Braxen

Gärs

Gädda

Gös

Löja

Mört

Sarv

Sutare

 

 

 

 

När vi gått över Militärbron och kommit fram till Farstanäset och ett äventyr börjar.

Fakta om Farstanäset

Farstanäset är en kuperad halvö som sticker ut i Magelungen. Längden uppgår till cirka 1 500 meter och bredden som mest 470 meter. Djurlivet och naturen uppvisar stor rikedom. Här finns bland annat rådjur, räv, grävling, mård och hermelin. Kring den gamla höladan står några åldriga ekar.

På 1930-talets slut anlade Stockholms stad en tältplats och upplät tält i organiserade former för semesterhungriga stockholmare. De sommarboende fick även masonitskivor med vilka de byggde tillfälliga små sommarstugor som målades gröna. Efter sommaren nedmonterades de igen. Med tiden blev masonitsstugorna permanenta, några enstaka ursprungliga masonithus finns ännu kvar och de utgör idag ett viktigt dokument över gångna tiders semester.

Farstanäset är numera obebodd, men mellan 1977–1981 fanns här upp till 9 permanentboende personer. Här finns en skidbacke med 30 meters fallhöjd. OK Södertörn har sin klubbstuga på Farstanäset.

På Farstanäset finns en naturstig som berättar om områdets kulturhistoria, men även om naturtyper, djur och växter som stigen passerar.

Det finns ett vindskydd med möjlighet till att grilla längs naturstigen.

Favorit plats

Vår blivande favoritplats hittar vi 2 km från vår bostad, dvs 500 meter när man kommer fram till Farstanäset

Vår plats ligger uppe på ett ”berg” och där finns ”vår” lägerplats, och idag skall vi grilla korv

Eftersom det har regnat så kan vi inte använda ”lägrets grill” så idag blir det att använda en engångs grill.

 

Nu kommer det ta en stund att få en bra grill eld.

Amanda och Viktor tar fram sina sittunderlag och sina ”kåsor”

 

Efter att gått en stund och det små regnar är det gått med varm choklad och kanelbullar.

Vi gjorde två stycken sitt underlag av en metro tidning och en plastpåse.

Medans Viktor och Amanda drack varm choklad vart det en svartkopp kaffe för oss ”vuxna” och att bara sitta och höra fåglarna sjunga och ”elden” som sprakar är verkligen medicin för själen, så rofyllt.

 

Inspireras till spontan lek, Viktor ville leka star wars och använda pinnarna som han hittade i skogen som laser svärd, och får man ”fäktas” med farsan så tar man i Smile

Upptäckte

Vid vårt besök upptäckte vi mycket naturmark att det är en blandskog med mycket ”död träd” när vi tittade i dom träd som låg på marken såg vi en dels ”insekter” som jag inte vet namnet på typ ”skalbagge”.

Eftersom jag inte är expert på natur men vi såg tall, björk och granträd, Amanda och Viktor plockade ekollon och andra ”nötter”

Vi såg en hackspett som hackade i en björkträd och ekorre som sprang och hoppade från tall till tall, när vi satt och fikade så vi ett rådjur som gick och ”letade mat” men sprang sin väg eftersom den hörde en hund, under vår vistelse på Farstanäset var det många hundägare som var ute med sina hundar och en hundägare berättade för oss att det finns en räv som stryker runt Farstanäset.

Vi såg grönmossa och det fans enormt mycket och ljung, blåbärsris och lingonris

Det finns också våtmark som finns nära vassen, där upptäckte vi fåglar och en groda

Hur man informera och handleder en grupp miljön som jag har valt.

Min erfarenhet att leda en grupp förskolebarn (5åringar) hur jag gjorde med mitt IMSE VIMSE SPINDEL aktivitet, syfte och mål var att barnen skulle få lära känna spindeln på ett undersökande sätt. Aktiviten gör det lätt att väva in såväl matematik, språkträning, sång, skapande, lek.

Prata med barnen om spindlar i Sverige och världen. Ta hjälp av bilder. Vi pratade hur vi känner igen en spindel. Varför är inte spindeln en insekt? Spindeln har åtta ben och insekter har sex.

Sjung ”Imse vimse spindel”, gärna i alla olika versioner som finns. Barnen kan säkert hjälpa till med olika varianter.

Med hjälp av lupp gick vi sedan ut på spindeljakt och titta på olika spindelnät och spindlar.

Där barnen sedan tittade på småkryp och räkna ben för att ta reda på om det är en spindel eller insekt.

Sedan fråga barnen varför de tror att vissa spindlar gör nät? Kan nät se olika ut? Försök tillsammans hitta olika sorter. På vilket sätt ser de olika ut? Varför ser de olika ut? Fundera tillsammans över hur spindlar, som inte gör nät, fångar mat.

Det sista vi gjorde vara att tillverka egna spindlar av piprensare och garn.

Jag tror att en lyckad aktivitet i skogen eller vilken annan aktivitet är att jag som ledare tycker om och gillar det jag göra och är intresserad av exp vara uti i naturen.

Idag passade jag på att öva på min aktivitet och fick hjälp av Viktor och Amanda.

Vi började bygga ett vindskydds/koja, vi vart inte helt klara

 

Vi övade på att göra olika ”Stopptecken”

 

 

 

Viktor visade hur man kramar ett träd

Det bästa är att ropa, men om du blir hes eller känner att du måste vila rösten kan du slå en träbit mot en trädstam

 

 

Amanda gillar att tälja, Amanda tänkte tälja en ”korvpinne” som hon kunde grilla sin korv med.

 

 

Hotdogs och korvbröd, senat och ketchup det kan inte bli bättre

Amanda och Viktor kunde inte vänta tills grillen var färdig så att vi kunde grilla, så det vart en kall korv med bröd Smile

 

 

Äntlig så vart det en härlig glöd och en väl steg korv

Den tog Amanda direkt.

Det vart 3 till oss vuxna och två till barnen Smile

 

 

 

 

 

Efter att vi hade grillat klart, så släckte vi grillen med vatten som vi hade tagit med oss, för att släcka elden och att det (sommartid) inte skulle glöda och eventuellt få igång någon brand i skogen.

 

 

Det är viktigt att man lämnar platsen som det var när man kom dvs att ta med sig sitt skräp

 

Efter att vara ute i skogen så var det dags för oss att ge oss hemåt glada och nöjda.

En av många fördelar att vara uti i skogen är att barn blir så trötta efteråt och somnar så skönt efter en dag i skogen.

 

Källförteckning

 

Hemsida
sv.wikipedia.org. Farstanäset. Tillgänglig via: https://sv.wikipedia.org/wiki/Farstan%C3%A4set(hämtad 2013-11-01)

Tyresån. Farstanäset. Tillgänglig via: https://www.tyresan.se/show.asp?si=1062 (hämtad 2013-11-01)

sv.wikipedia.org. Farstanäsbron. Tillgänglig via: https://sv.wikipedia.org/wiki/Farstan%C3%A4sbron(hämtad 2013-11-01)

sv.wikipedia.org. Magelungen. Tillgänglig via: https://sv.wikipedia.org/wiki/Magelungen(hämtad 2013-11-01)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg till en Smile

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette