Kategorier
AMS Arbetssökande Blogginlägg Ronny Ronnys blogginlägg

Framtidsyrke

Yrkesprognos Barnskötare i Sverige

Idag gjorde jag en Yrkesprognos gällande Barnskötare i Sverige på AMS hemsida, ingen rolig läsning

Barnskötarnas arbetsmarknad är tuff och konkurrensen om de lediga jobben kommer att bli mycket hård i hela landet under det kommande året. Anledningen är att kommunerna strävar efter att öka den pedagogiska kompetensen i barnomsorgen och därför i större utsträckning anställer förskollärare. Även på 5 till 10 års sikt bedöms det vara hård konkurrens om de lediga jobben och möjligheterna till arbete blir mindre goda.

Arbetsmarknaden idag och ett år framåt
Barnskötare arbetar oftast på kommunala eller privata förskolor.
De stora barnkullarna i yngre åldrar gör att kommunerna måste möta ett ökat behov av barnomsorg runt om i landet. I storstadsregionerna byggs barnomsorgen ut snabbare. Där finns fler lediga jobb, men också fler arbetssökande inom yrket.

Kommunerna strävar efter att personalen som anställs inom barnomsorgen ska ha förskollärarkompetens och antalet barnskötare som anställs kommer därför successivt att minska. Eftersom det är brist på utbildade förskollärare kommer dock även barnskötare att rekryteras när antalet anställda inom barnomsorgen utökas. Hos de offentliga arbetsgivarna finns det sedan lång tid tillbaka en utbredd försiktighet när det gäller rekryteringar. Det beror på en strävan efter att hålla budgeten i balans och denna strategi kvarstår under det kommande året.

Många söker de lediga jobb som finns och arbetslösheten är hög. Arbetsgivare efterfrågar barnskötare som har utbildning till yrket från gymnasieskolan. Personer som har sådan utbildning kommer ha betydligt lättare att konkurrera om de lediga jobben och möter en bättre arbetsmarknad.

Det finns många som söker arbete som barnskötare utan utbildning och de kommer att ha svårare att konkurrera om de lediga jobben.
Jobbmöjligheterna är större för personer som har en utbildning till barnskötare från gymnasiet. Även erfarenhet av arbete med barn inom förskolan sedan tidigare kan öka möjligheterna till jobb.
Arbetsförmedlingen bedömer att personer som söker arbete som barnskötare kommer att möta en arbetsmarknad med mycket hård konkurrens om jobben under 2014. För de som har en utbildning kommer möjligheterna till jobb vara bättre. Situationen kommer att se likadan ut i hela landet.

Möjligheten till jobb på 5-10 års sikt
Behovet av att rekrytera barnskötare och elevassistenter kommer minska men ändå förbli stort under de närmaste tio åren. Visserligen minskar behovet av barnskötare på grund av att man inom barnomsorgen efterfrågar förskollärare i första hand. Å andra sidan ökar behoven eftersom antalet barn i förskoleåldrar väntas öka och bristen på förskollärare alltjämt blir stor.
Tillgången på barnskötare och elevassistenter är stor i utgångsläget, bland annat därför att yrkesutbildning inte alltid efterfrågas. Tillgången kommer bli större än efterfrågan även under de kommande tio åren.

Arbetsförmedlingen bedömer att det blir hård konkurrens om jobben för barnskötare och elevassistenter både på fem och tio års sikt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg till en Smile

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette