Kategorier
Blogginlägg Lärgården Medicin 1-2 Ronny Ronnys blogginlägg Vård och Omsorgsprogrammet

Kapitel 3 Cell, vävnader, organ och organsystem, Kroppens inre miljö samt Tumörsjukdomar.

celler

Igår läste jag Kapitel 3 Cell, vävnader, organ och organsystem, Kroppens inre miljö samt Tumörsjukdomar.
Detta kapitel var intressant men det är mycket att läsa så detta var jobbigt många benämningar.

Cell, vävnader, organ och organsystem
Cellen är den minsta fungerande enheten i levande organismer. Bakterier består av en enda cell, som svarar för all funktioner. Människan däremot har ett oändliga celler.
Organ byggs upp av flera olika vävnader som bildar en avgränsad har en speciell funktion, exempelvis hjärta, lever och njurar.
Allt börjar med det befruktade ägget, som bär på alla våra arvsanlag. Ur stamceller sker en kraftig utveckling av nya celler hos embryot. Allteftersom utvecklingen fortgår, specialiserar sig cellerna för att klara olika funktioner.

Kroppens inre miljö
Våra celler omges av vävnadsvätska. Miljön inne i cellen och i vävnadsvätskan utanför måste hållas konstant och ha en lämplig sammansättning.

Annars kan inte cellerna må bra och fungera som de ska.
Många av de symtom som uppträder vid en sjukdom kommer inte i första hand från det sjuka organet, utan de är ett resultat av rubbningar i den inre miljön.

Kroppen har flera möjligheter att reglera den inre miljön, till exempel genom andning samt via hud och njurar.
Ungefär sextio procent av kroppsvikten hos en vuxen person består av vatten. Större delen finns inuti cellerna. Hos små barn är kroppens vatteninnehåll relativt sett mycket större. Medan det hos äldre utgör en mindre del. När man är frisk är vattenmängden i kroppen konstant, och balansen mellan tillförsel och förluster är noga reglerad.
Kroppens dagliga vätsketillförsel måste vara lika stor som den dagliga förlusten av vätska.
Tillförseln sker genom den föda vi äter och dricker samt genom det vatten som bildas vid ämnesomsättningen i cellerna.

Tumörsjukdomar
Nya celler bildas ständigt i vår kropp. Det sker på ett kontrollerat sätt så att det inte bildas fler celler än vad kroppen behöver.
Men ibland händer det att denna kontrollmekanism störs så att cellerna fortsätter att dela sig, trots att det inte finns något behov. På detta sätt uppkommer en tumör. Det finns både godartade och elakartade tumörer.

Godartade tumörer
Godartade (benigna) tumörer består av celler som liknar de celler de härstammar ifrån. Dessa tumörer växer långsamt och är väl avgränsade från omgivningen. De är som regel helt ofarliga. Men om de blir så stora att de trycker på den friska vävnaden, kan de göra skada.
Exempel på godartade tumörer är fettknutor, födelsemärken och vårtor. Det är oftast lätt att operera bort en godartad tumör.

Elakartade tumörer
Elakartade (maligna) tumörer kallas för cancer. Det är ett samlingsnamn för elakartade cellförändringar. Det finns cirka två hundra olika former av cancer. En del av dem är mycket elakartade, medan andra former är ganska ofarliga.
Cellerna i cancertumörer skiljer sig från normala celler genom att delningen är störd. Det innebär att de snabbt förökar sil. M växer in i den omgivande vävnaden och hindrar dennas funktion. Cancercellerna kan också spridas med blod och lymfa till andra organ och där bilda dottertumörer, metastaser.
Sjukdomen beror troligen på att det uppstått ett fel i generna i cellernas DNA. I kroppen finns viktiga försvarsmekanism som normalt hindrar sådana onormala celler att växa och spridas. Man vet ännu inte med säkerhet varför de kan ta överhanden och därmed bilda cancertumörer.
Hur elakartad en cancer är beror på i vilken grad cellerna avviker från de normala cellerna.

Orsaker och riskfaktorer
Cancer är inte en utan flera olika sjukdomar som har det gemensamt att cellerna växer okontrollerat.
I cirka trettio procent av cancerfallen är orsaken än så länge okänd. Omkring sjuttio procent anses bero på vårt sätt att le\|eva och det faktum att vi utsätter oss för cancerframkallande ämnen.
Av de riskfaktorer man känner till kan nämnas rökning, viss typ av kost, solning, virus, strålning, cancerogena ämnen, långvarig irritation eller inflammation, nedsatt immunförsvar och viss ärftlighet.

Behandling
Att få diagnosen cancer innebär för de flesta en svår chock.
Många sätter likhetstecken mellan cancer och död. Men det behöver inte vara så. En cancer kan vara mycket elakartad, medan en annan form är relativt godartad.
Det finns i dag mycket effektiva behandlingsmetoder, och om de sätts in tidigt är möjligheten att bli behandlingsmetoder och om de sätts in tidigt är möjligheten att bli botad. Be vanligaste metoderna är operation, strålbehandling cellhämmande läkemedel och hormonbehandling. Vid smärtastilande alltid smärt stillande medel för att den sjuka ska få bästa möjliga livskvalitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg till en Smile

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette