Kategorier
Blogginlägg Lärgården Medicin 1-2 Ronny Ronnys blogginlägg Vård och Omsorgsprogrammet

Kapitel 4 Hud och Slemhinnor & Hudsjukdomar och allergi

plugga

Igår läste jag om Hud och Slemhinnor & Hudsjukdomar och allergi, som vanligt var det mycket att ta in men så intressant och väldigt lärorikt. Jag läste att kroppens yttre och inre ytor är klädda med hud och slemhinnor, som skyddar kroppen mot olika påfrestningar. Huden är kroppens största organ. Hos en vuxen person täcker den cirka två kvadratmeter och väger ungefär tio kilo. Till huden räknas också hår och naglar.

Huden (cutis, derma)
Huden har många viktiga uppgifter. Den ska skydda kroppens inre organ och hjälpa till att hålla vätskebalansen och kroppstemperaturen på rätt nivå. Huden tillverkar också D-vitamin och är platsen för vår känsel
Huden består av tre olika lager: överhud (som innehåller hornlager och tillväxtlager), läderhud och underhud.

Hudens funktioner
Huden är ett skyddsorgan. Den är elastisk och stark och hindrar vatten, smuts och bakterier att tränga in i kroppen.
Huden bidrar till att hålla vätskebalansen. Huden hindrar att vätska okontrollerat sipprar ut från kroppen. Men den fungerar också som utsöndringsorgan genom svettkörtlarna. Även då vi inte upplever att vi svettas, utsöndras vatten och salter från hudens yta.
Huden bildar D-vitamin. 1 huden finns ett ämne som är förstadium till vitamin D. Det aktiveras under inverkan av solen och blir färdigt D-vitamin.

Överhuden (epidermis)
Överhuden är kroppens yta. Tjockleken varierar. Överhudens yttersta lager kallas hornlagret. Det består av förhornade, det vill säga döda, celler. Dessa skavs hela tiden bort och ersätts med nya celler, som bildas i det underliggande tillväxtlagret (nyhildningsskiktet).

Läderhuden (dermis)
Läderhuden har fått sitt namn av att det är denna del av djurens hud som används för att bereda läder.

Underhuden (subcutis)
Underhuden består av bindväv och fettvävnad. Bindvävstrådarna fäster ner i underliggande vävnad, som i regel är muskulatur.
Efter puberteten fördelas fettet på ett sätt som är karaktäristiskt för könet. Kvinnor får rundade former över höft, stjärt och lår, medan män har lätt för att bli runda om magen.

Slemhinnor
Slemhinnor är de tunna hinnor som klär den inre ytan av bland annat luftvägarna, matspjälkningskanalen, urinvägarna och könsorganen. Slemhinnornas uppgift är att tjäna som skydd mot kemisk retning eller mot mekanisk retning.

Hudsjukdomar och allergi
Den specialitet inom medicinen som studerar hudens sjukdomar kallas dermatologi.
Det finns ett mycket stort antal sjukdomar som visar sig med symtom i huden. Orsakerna kan vara många.
En del hudsjukdomar beror på infektioner som ger utslag.

En dålig blodcirkulation kan ge en tunn och skör hud som lätt år sönder och ger svårläkta sår. Hudtumörer kan uppkomma där huden har utsatts för olika kemiska ämnen eller fått skador, till exempel genom för mycket sol. Olika former av eksem kan orsakas av allergi eller ärftliga faktorer. Vid många hudsjukdomar känner man inte till orsaken. Psoriasis är ett exempel på det.

Allergi och intolerans är mycket vanliga tillstånd. Av okänd anledning kommer hud eller slemhinnor hos vissa människor att reagera mycket kraftigt på ämnen som de flesta av oss tål utan några problem.

Hudtumörer är mycket vanliga. De flesta är godartade, exempelvis fettknutor och födelsemärken, och sprider sig inte.

De elakartade hudtumörerna kallas hudcancer. Man anser att solens UV-strålning är den största och viktigaste orsaken till sådana tumörer.
Hudcancer kan vara av tre olika slag:
basalcellscancer
Skivepitelcancer
Malignt melanom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg till en Smile

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette