Kladdkaka med glögg och fikon
Chokladglöggstårta med färska fikon. En variant på kladdkaka smaksatt med glögg och dekorerad med färska fikon. Chokladtårtan är en god efterrätt och passar med varm glögg.
Ingredienser 12 bitar
Kladdkaka med julsmak
200 g smör
4 st ägg
2 dl vetemjöl
2,5 dl socker
6 st färska fikon
200 g mörk choklad av bra kvalitet
3 msk vinglögg
Dekoration:
florsocker
färska fikon
riven choklad
Tillbehör:
vispad grädde
Tillagning: 30 minuter
1 Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i små bitar. Lägg chokladen i smöret och rör tills den smälter.
2 Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smörblandningen, mjölet och glöggen.
3 Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, cirka 23 centimeter i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, cirka
25–30 minuter. Den ska vara lite lös i mitten. Låt kakan kallna.
4 Sikta över florsocker och dekorera tårtan med färska fikon, skurna i kvartar. Bjud gärna lite vispad grädde vid sidan om.