Kategorier
Blogginlägg Etnicitet och kulturmöten Lärgården Ronny Ronnys blogginlägg Utbildning

Kursen Etnicitet och kulturmöten

bokomslag

Sista kursen för detta år är Etnicitet och kulturmöten  som start den 18 november och slutar den 20 december.

Vi kommer att läsa kursboken MÄNNISKAN SOCIALT OCH KULTURELLT samt

Välj en av dessa två ungdomsromaner , (också en obligatorisk bok )

Laestadius; SMS från Soppero. Rabén&Sjögren

Abrahamsson; Min pappa är snäll och min mamma är utlänning. Rabén&Sjögren.

Jag har valt att jag kommer att läsa ”Min pappa är snäll och min mamma är utlänning” mer om boken finner du längre ner i detta inlägg.

Information om kursboken

Kunskaper om både den egna kulturen och andra kulturer vidgar våra perspektiv och är berikande. Vi får en större tolerans för människor som kommer ifrån andra kulturer.

Människan socialt och kulturellt behandlar frågor kring kulturmönster och kulturmöten, bland annat vad som i olika kulturer betraktas som kvinnligt, manligt, sjukt och friskt.

Begrepp som etnocentrism och rasism diskuteras, liksom flyktingsituationen i Sverige och övriga världen. Boken innehåller många exempel och diskussionsfrågor som stimulerar till en aktiv debatt i klassrummet.

Om författarna

Anne Charlotte Ringquist är fil.mag i socialantropologi och vårdlärare. Hon undervisar i kursen människan socialt och kulturellt och i samhällskunskap samt föreläser i kulturmötesfrågor. Hon har varit bosatt i Kenya, Österrike, Tunisien, Saudiarabien och Senegal.

Nyfiken prov att läs ett Smakprov från boken genom att klicka här

Info om bok ”Min pappa är snäll och min mamma är utlänning”

Alicja har precis flyttat till ett ruckel på Österlen tillsammans med sin mamma och pappa. Det hade kanske kunnat gå bra om det inte var för att Alicjas mamma var så himla polsk.
Hon tvingar i Alicjas kompisar soppa på sönderkokta grönsaker (sockerbeta? lök? potatis?) med något kött (fläsk? kyckling? människa?) och frågar saker som ingen svensk mamma någonsin skulle fråga.

Som om det inte vore nog flyttar även mammans storrökande kusin Sylwia in med sin dotter Celestyna. Celestyna tar Alicjas kläder och Sylwia tvingar med Alicja till Vadstena när påven kommer på Sverigebesök. Naturligtvis slutar det med katastrof. Sylwia blir häktad när hon i sin påvedyrkan stormar scenen, Celestyna försvinner och Alicja själv råkar knäcka det nyplanterade heliga trädet.

Varför kunde de inte bara åka och se Björn Skifs som alla vanliga svenska familjer?

Nyfiken prov att läs ett Smakprov från boken genom att klicka här

En mycket spännande kurs som jag ser framemot Smile

Ett svar på ”Kursen Etnicitet och kulturmöten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg till en Smile

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette