Kategorier
Blogginlägg Psykiatri 1 Ronny Ronnys blogginlägg Vård och Omsorgsprogrammet

Lagar inom psykiatrin

 

Jag har läst vilka lagar som gäller när det gäller psykiatrin och det var mycket intressant och lärorikt. Kommer att fördjupa mig i Lag om psykiatrisk tvångsvård (LPT)

Har också läst om dom generella lagar som gäller när man är patient.

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen är en så kallad ramlag och innehåller grundläggande regler för all hälso- och sjukvård. Den reglerar också vad vårdgivare är skyldig att erbjuda oss som patient.

Hälso- och sjukvårdslag (1982:763)

Socialtjänstlagen (SoL)

Kommunens verksamheter för människor med psykiska funktionsnedsättningar regleras av socialtjänstlagen (SoL). Frivillighet och självbestämmande är grunden för alla insatser som ges med stöd av SoL.

Människor med psykiska funktionsnedsättningar har rätt att söka bistånd hos socialtjänsten för att få hjälp och stöd i vardagslivet (de stöd- och hjälpinsatser som ges enligt SoL kallas bistånd).

Socialtjänstlag (2001:453)

Lag om psykiatrisk tvångsvård (LPT)

Psykiatrisk tvångsvård innebär att som patient vårdas mot sin vilja på en psykiatrisk avdelning. Det är ett stort ingrepp i integriteten att tvingas till vård, men  det kan ibland vara nödvändigt för att hen ska få den vård som hen behöver och för att hen inte ska skada sig själv eller andra.

Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård

Lag om rättspsykiatrisk vård (LRV)

Om hen lider av en allvarlig psykisk störning och begår ett brott så kan hen dömas till rättspsykiatrisk vård. Det är då domstolen som avgör om hen ska dömas till rättspsykiatrisk vård istället för till fängelse. Förvaltningsdomstolen avgör när straffet ska upphöra.

Lag (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård

Tystnadsplikt och sekretess

Alla som arbetar inom hälso- och sjukvården har tystnadsplikt. Det innebär att information om hen kontakt med vården och den behandling som hen får, inte får föras vidare utan hen medgivande. Detta regleras i offentlighets- och sekretesslagen för personer som jobbar i offentlig hälso- och sjukvård.  För privata vårdgivare gäller istället bestämmelser om tystnadsplikt i patientsäkerhetslagen.

Offentlighets- och sekretesslag (2009:400)

Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS

Syftet med lagen är att människor med funktionsnedsättningar ska få det stöd som behövs för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. LSS är en så kallad rättighetslag. Det betyder att man kan kräva de rättigheter som finns i lagen i domstol

Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade

Patientlagen

Från 1 januari 2015 gäller den nya patientlagen. Lagens viktigaste mål att stärka patientens ställning och göra människor mer delaktiga i sin vård.

Hen får nu möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela Sverige. Hen kan också lista sig i ett annat landsting än hemlandstinget. Hemlandstinget bekostar vården, men hen får själv stå för resor och uppehälle.

En viktig del i lagen är vårdpersonalen har fått en ökad skyldighet att informera patienten om vilka val, risker och möjligheter som finns. Patienten ska bland annat få information om behandlingsmetoder och risker för komplikationer.

Patientlag (2014:821)

Patientdatalagen

Regler för behandling av personuppgifter inom hälso- och sjukvården finns i Patientdatalagen.

Patientdatalag (2008:355)

Patientsäkerhetslagen

Patientsäkerhetslagen innebär bland annat att vårdgivaren har fått ett tydligare ansvar i att hitta och åtgärda systemfel. I patientsäkerhetslagen finns också rutiner för hur klagomål på vården ska handläggas.

Patientsäkerhetslag (2010:659)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg till en Smile

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette