Så var det dax att baka lussebullar
Receptet finns längre ner
Så fint degen har jäst
Dax att knåda degen, men Amanda vilket grepp du har
Tomtenisse och tomtemor
Amanda skär degen i bitar
En sockerbagare här bor i staden,
han bakar kakor mest hela dagen.
Han bakar stora, han bakar små,
han bakar några med socker på.
Och i hans fönster hänger julgranssaker
och hästar, grisar och pepparkakor.
Och är du snäller så kan du få,
men är du stygger så får du gå.
Jobbigt att baka
ca 40 lussekatter blev det
Så fina dom blev efter jäsning
Amanda penslar lussekatterna med ägg
Sedan sätter ditt russin
Så åker dom in i ugnen
Så fina dom blev
Sist vart det frysen så det räcker hela julen, hoho
Ingredienser
Portioner: Ger 1 sats
2 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
Så här gör du
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för Ger 1 sats portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
1. Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
2. Skär smöret i tärningar.
3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
8. Sätt ugnen på 225°C.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
För alla
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: Använd laktosfria varianter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt mjölk med havre-, ris- eller sojabaserad mjölkersättning.
Gör äggfri: Ersätt ägget till pensling med mjölk eller filmjölk