Kategorier
Blogginlägg Lärgården Medicin 1-2 Ronny Ronnys blogginlägg Vård och Omsorgsprogrammet

Medicin 1- 2 kapitel 1 Medicinsk historik

Vitruvian man

Idag har jag börjat att läsa kursboken Medicin 1- 2 kapitel 1 Medicinsk historik och redan vart det både intressant och frågor ”hur skall jag kunna lära mig all detta” började Medicinsk historia läste om hur det var i Antiken och hur Hippokrates som undervisade sina läkarstudenter på den grekiska ön.

Hippokrates ansåg att man skulle stödja kroppens egen förmåga till läkning genom att leva sunt och ha en god hygien.

Medicinsk terminologi var en blandning av latin och grekiska, Det är av denna anledning som medicinsk terminologi blivit en blandning av grekiska och latin. (Magsäck heter exempelvis ventriculus på latin och gäster på grekiska. Gastrit betyder inflammation i magsäcken).

Medeltiden till och med 1800-talet, under medeltiden utvecklades den medicinska vetenskapen tämligen lite.

I takt med att kristendomen bredde ut sig, spreds också synsättet att sjukdom var ett straff för att man syndat. Sjukdom var Guds sätt att pröva människors tro.

Vetenskapliga framsteg Konstnären Leonardo da Vind (1452-1518) var mycket intresserad av olika vetenskaper. Hans intresse för människokroppens anatomi ledde till att han i hemlighet dissekerade döda människor.

Hans målning den Vitruvianska mannen, som beskriver människans proportioner, är världsberömd.

Häxjakt,Trots att läkekonsten utvecklades i Europa, var vidskepelsen fortfarande utbredd. Framför allt under 1400-talet, 1500-talet 3ch 1600-talet pågick de så kallade häxprocesserna, som drabbade kvinnor runt om i Europa.

Dessa kvinnor anklaga för att vara häxor och stå i förbund med djävulen. i. Den sista som avrättades för häxeri i Sverige var Anna Eriksdotter, Sotpackan kallad. Hon anklagades för att ha satt förlamning och stumhet på en man och halshöggs därför år 1704.

Sjukhus och vårdinrättningar, De första vårdinrättningarna i Sverige tillkom på medeltiden och kallades för hospital eller helgeandshus. På hospitalen vårdades främst människor med smittsamma sjukdomar, som exempelvis lepra (eller spetälska som det också kallades). Dessa sjukhus var ofta placerade utanför stadsbebyggelsen, och de sjuka fick inte lämna området.

Serafimerlasarettet i Stockholm var det första sjukhus värt namnet som inrättades i Sverige. Det grundades 1752 och styrdes av läkare. Där fanns till en början endast åtta platser, men de utökades snart till trettiosex. År 1775 öppnade Allmänna Barnbördshuset i Stockholm. Där fanns läkare och barnmorskor med en viss praktisk utbildning.

Från sjukvakterskor och jordemödrar till sjuksköterskor och barnmorskor, På helgeandshusen och de tidigaste lasaretten var det så kallade sjukvakterskor, pigor och vakmadamer som skötte om de sjuka.

Först 1724 blev barnmorskeutbildningen statligt reglerad. Den tillkom tack vare förlossningsläkaren Johan von Ho, (1662-1724).

Det var dock inte förrän 1953 som det fastslogs att barnmorskor skulle ha en utbildning till sjuksköterska som grund.

FLORENCE NIGHTINGALE, Den engelska sjuksköterskan Florence Nightingale (1820-1910) var den som första som uttryckte att vård både är en konst och en vetenskap.  
I hela sitt liv kämpade hon för att förbättra sjukvården.
Hon fick smeknamnet ”damen med lampan” eftersom hon under natten gav soldaterna tröst och omsorg.

I Sverige leddes de första sjuksköterskeskolorna av sjuksköterskor som fått sin utbildning av miss Nightingale.

Till en början var det stor variation på den svenska sjuksköterskeutbildningen. Både innehållet och utbildningens längd skilde sig åt mellan olika skolor. Utbildningen kunde omfatta allt från sex månader till tre år.

 År 1957 infördes legitimation för sjuksköterskor för att skilja dem som var kvalificerade från de okvalificerade.

På 1900-talet expanderade sjukvården kraftigt och blev alltmer specialiserad.

 Såväl den medicinska vetenskapen som den medicinska tekniken kommer att fortsätta utvecklas i rasande takt.

Reservdelsmänniskan har redan nu blivit ett begrepp. Man kan byta ut organ och vävnader och operera in proteser.

Sjukdom och bot, olika förklaringsmodeller

Den biomedicinska modellen

Enligt den biomedicinska modellen orsakas sjukdom främst av ärftliga, kemiska, fysikaliska och biologiska skador på cellerna.

Människan och hennes sjukdomar ses endast ur ett perspektiv. Nämligen det biologiska.

Det biomedicinska synsättet är också anledningen till att vår sjukvård är organ.

Det sociala synsättet

Det är allmänt känt att fattigdom leder till minskad motståndskraft mot sjukdom.

I Sverige höjdes medellivslängden med cirka tjugo år under 1900-talet. Detta beror främst på ökad välfärd, som bättre kost, hygien, bostäder, utbildning, arbetsvillkor etc. De sociala faktorerna har stor betydelse för folkhälsan.

Den humanistiska modellen

Den humanistiska modellen strävar efter att synliggöra den enskilda patientens unika drag. Humanismen gör människan inte det sjuka organet – till medelpunkt. Alla människors lika värde, och det unika hos varje individ, poängteras.

Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) innehåller grundläggande regler för all hälso- och sjukvård.

Att personalen ta hänsyn till de psykiska och sociala faktorerna vid bemötandet och behandlingen av patienterna.

Helhetssyn (holism)

Enligt helhetsmodellen, eller holismen, är helheten mer än summan av de delar som helheten består av.

Att man tar med även Igenom samverkan mellan biologisk-fysiologisk-kemisk påverkan på cellerna och diverse individuella och sociala förhållanden som minskar individens försvarskraft.

)et holistiska synsättet är även mycket viktigt vid behandling av äldre människor, psykiskt sjuka och dem som blivit sjuka genom sin livsstil. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg till en Smile

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette