Kategorier
Blogginlägg Lärgården Medicin 1-2 Ronny Ronnys blogginlägg Vård och Omsorgsprogrammet

Medicin 1- 2 kapitel 2 Hälsa och ohälsa

undersökning

Idag har jag börjat att läsa kursboken Medicin 1- 2 kapitel 2, delat in den i två delar idag har jag läst om Hälsa och ohälsa. Det var mycket intressant och lärorikt men det är mycket att ta in men lärorikt

Förväntningar på vårdpersonalen
Det är inte vårdbiträdets/undersköterskans uppgift att ställa diagnos eller att försöka utreda orsaken till vårdtagarens besvär. Det ligger däremot på hennes yrkesansvar att kunna bedöma när sjuksköterska eller läkare måste kontaktas. Hon ska också kunna ge enkel första hjälp.

För att klara dessa uppgifter behövs kunskaper dels i omvårdnad, dels i hur kroppen normalt fungerar. Då förstår man hur sjukdom och skador påverkar olika kroppsfunktioner.

Utifrån denna bas kan man sedan tolka olika signaler om ohälsa och sjukdom, vilket utgör grunden för att man ska handla på rätt sätt i olika vårdsituationer.

Tecken på hälsa och ohälsa
Världshälsoorganisationen, WHO, har definierat hälsa som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, och inte enbart frånvaro av sjukdom eller svaghet.
Upplevelsen av hälsa är individuell.

Hälsokorset

Orsaker till sjukdom
Läran om hur sjukdomar uppkommer, och om de förändringar som sker i kroppen, kallas patologi.
Man brukar tala om yttre och inre sjukdomsorsaker. De yttre orsakerna finner man i vår miljö, medan de inre finns i våra arvsanlag. I många fall är det en kombination av flera såväl yttre som inre orsaker som leder till sjukdom.

Symtom
Symtom är tecken på sjukdom. De kan visa sig på olika sätt.
En del symtom pekar direkt på att något organ inte fungerar som det ska, medan andra symtom utvecklas långsamt och är svåra att sätta i samband med en viss sjukdom. Somliga symtom kan bara den sjuka själv uppleva. Andra går att se eller påvisa genom olika undersökningar.

Smärta
Smärta är alltid obehagligt, men den är ändå viktig för att vi ska kunna skydda oss mot skada. Den akuta smärtan är en varningssignal om att något är fel.
Det är inta alla som känner smärta den som har nedsatt känsel märker kanske inte att stenen i skon och kan därför få svåra skador på foten.
Många människor i vårt land lever med långvarig smärta.
Denna kroniska smärta fyller ingen funktion som alarmsignal. Den är bara plågsam.

Olika typer av smärta
Man brukar tala om olika typer av smärta:
vävnadssmärta (nociceptiv smärta)
Nervsmärta (neurogen smärta)
Smärta av okänd orsak (idiopatisk smärta).

Behandling av smärta
Att döva akut smärta med smärtstillande medel kan ibland vara direkt farligt. Det kan förhindra att man får rätt vård eller behandling. Dämpas smärtan kan diagnosen bli svår att ställa.
Vid smärta som pågått mer än sex månader, kronisk smärta, bör därför en ordentlig smärtutredning gör3iS. Behandlingen inriktas därefter på att patienten ska få kunskap om sin smärta kombinerat med avspänningsövningar, sjukgymnastik och en individuellt utprovad läkemedelsbehandling.

Andra metoder att behandla smärta
Sjukgymnastik och fysisk träning kan lindra smärta. En sjukgymnast utformar individuellt anpassade träningsprogram.
Massage kan ge smärtlindring genom att spända muskler mjukas upp. Samtidigt frisätts ämnen som är kroppens egen smärtlindring, endorfiner.
TENS (transkutan elektrisk nervstimulering) är en metod som aktiverar kroppens eget smärtlindringssystem. Svaga elektriska strömmar överförs från en batteridriven dosa till åttor som fästs på huden.
Ryggmärgsstimulering kan vara ett alternativ då annan smärtbehandling inte ger effekt eller ger för svåra biverkningar.

Undersökningsmetoder
Läkaren har många metoder för att kunna ställa rätt diagnos.
Först talar han/hon med patienten och tar upp en anamnes, som bygger på patientens egen redogörelse för sina besvär.
Eventuellt kan man redan under samtalet komma fram till vad som orsakar besvären, det vill säga etiologin.
Först görs en allmän läkarundersökning. Beroende på vad den visar kan man sedan gå vidare med specifika undersökningar, till exempel
provtagningar
bilddiagnostik
endoskopier
Funktionsundersökningar.

Allmän läkarundersökning
Efter samtal med patienten gör läkaren en allmän undersökning.
I den kan följande ingå:
Inspektera kroppen. Man undersöker då om det finns några synliga förändringar på hud och slemhinnor.
Mäta blodtrycket, räkna och göra iakttagelser över pulsen.
Auskultera, lyssna på hjärta och lungor. Till sin hjälp har läkaren ett stetoskop.
Perkutera, knacka med fingrarna över bröstkorgen. Då urskiljer man ljud som kan ge anvisning om leverns storlek, eventuell vätska i lungsäcken etc.
Palpera, att med sina händer känna på buken eller brösten för att undersöka om det smärtar någonstans, eller om det finns knölar eller förstorade lymfkörtlar. På män brukar läkaren palpera prostatakörteln genom att med en handskbeklädd hand föra in ett par fingrar i ändtarmen.
Pröva rörlighet och styrka i patientens armar och ben.
Undersöka reflexer. När ögat belyses med en lampa, ska pupillen dra ihop sig. Patellarreflexen undersöks genom att läkaren slår med en perkussionshammare mot ett område nedanför knäskålen. Underbenet reagerar då med att rycka till uppåt.
Funktionsundersökningar
Funktionsundersökningar görs för att se hur ett organ fungerar. Man kan exempelvis göra lungfunktionsprov, då man mäter förmågan att andas. Vid allergi kan man göra ett pricktest genom att pricka in olika allergiframkallande ämnen i huden och avläsa reaktionen. EKG, elektrokardiogram, registrerar de elektriska impulserna i hjärtat, så att man kan avläsa hur hjärtmuskeln arbetar. Arbetsprov innebär att man kontrollerar hur hjärta, cirkulation och andning fungerar vid ansträngning. Patienten får under noggrann övervakning trampa på en motionscykel eller gå/springa på ett löpband.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg till en Smile

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette