Kategorier
Blogginlägg Lärgården Medicin 1-2 Ronny Ronnys blogginlägg Vård och Omsorgsprogrammet

Nervsystemet, Nervsystemets sjukdomar

Nervsystemet

Idag har jag läst igenom kapitel 5 Nervsystemet, Nervsystemets sjukdomar.
Som vanligt är det intressant och lärorikt, jag är mycket intresserad av Nervsystemets sjukdomar och speciellt om Stroke som jag för övrigt tycker verkligen illa om och inte själv få.

Vårt nervsystem är mycket komplicerat. Det är ett nätverk av hundratals miljarder nervceller som ska samarbeta sinsemellan och med kroppens övriga celler.

Nervsystemet fungerar som en styr- och sambandscentral.

Nervsystemets sjukdomar
Eftersom nervsystemet styr övriga organ i kroppen, kan sjukdomar och skador ge funktionsbortfall av många skiftande slag. Det kan, för att ge några exempel, handla om svårigheter med tal, språk, minne, balans, rörelse, känsel samt förmågan att uppfatta och tolka sinnesintryck. Det kan även resultera i förlamningar eller oförmåga att kontrollera muskelrörelser.

Multipel skleros – MS
ALS
Parkinsons sjukdom
Stroke
Afasi
Demens
Epilepsi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg till en Smile

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette