Kategorier
Blogginlägg Psykiatri 1 Ronny Ronnys blogginlägg Vård och Omsorgsprogrammet

Psykiatrins Historia

Har läst Psykiatrins Historia. Från dåtid till nutid.
Det är skrämmande hur vi har behandlat människor förr i tiden som har var psykiskt sjuk, tack och lov har det blivit mycket bättre, men mycket är kvar att jobba på.

Detta har hänt enligt min kursbok
Psykiatri 1 skriven av Ann-Marie GSanoma Utbildning

Historik, fram till 18oo-talet
En läkare vid namn Galenos menade, att psykiska sjukdomar orsakades av en obalans mellan de fyra kroppsvätskorna, gul galla, svart galla. Slem och blod. Genom att återställa balansen i kroppen med örter.

Under 1600- och 1700-talen började naturvetenskapen växa fram i Europa och vetenskapsmän sökte efter förklaring till allt.

De psykiskt avvikande började ses som sjuka, men det ansågs ändå som självklart att dessa ”dårar” skulle hållas avskilda från samhället.

Därför gömdes de undan i hemmet eller stöttes ut från byn eller staden.

Historik, perioden 1850-1950

Under 1800-talet och I början på 1900-talet byggdes stora sinnessjukhus. Avsikten var att sinnessjukhusen skulle vara egna samhälle. På så sätt kunde man skydda samhället från de psykiskt sjuka.

Personalen hade sällan någon utbildning för arbetet utan rekryterades från militäran.

Patienterna utsattes för överraskningsbad och svängstolar.
Överraskningsbad, patient n fördes ut på en på bro där en fallucka öppnades sa att han föll ner i iskallt vatten.

Svängstolar, patienten sattes i en stol som snurrade runt med stor hastighet tills han blev medvetslös.

Efterhand kom behandlingsmetoder. Man använde insulinkoma. ECT och lobotomi. Insulinkoma gick ut på att ge så stora doser insulin att patienten föll i koma p.g.a. lågt blodsocker. Vid ECT (elbehandling) utlöstes ett epileptiskt anfall av en strömstöt i hjärnan. Lobotomi innebar att man skar av vissa nervbanor i hjärnan.

Syftet med metoderna var att patienterna skulle bli lugna och hanterbara, men alltför ofta ledde dessa ”behandlingar” till obotliga hjärnskador.

Historik, perioden 1950-1970

Under 1950-talet skedde stora förändringar inom psykiatrin.

Människosynen blev mer humanistisk, sinnessjukhus blev mentalsjukhus och och det öppnades psykiatriska kliniker på lasaretten.

Man uppfann läkemedlet klorpromazjizin, ett preparerat tt som motverkar allvarliga psykiska symtom som hallucinationer och ångest.

På 1960-talet började allt fler ifrågasätta mentalsjukhusen. Flera undersökningar visade att stora institutioner har en skadlig inverkan på den enskilde patieta bidrog.

I slutet på 1960-talet bildades Riksförbundet för Social och Mental hälsa, RSMH, och krävde att de psykisk sjuka skulle få mer inflytande över hur den psykiatriska vården utformades.

Historik, perioden 1970-1995

I början av 1970-talet kom en ny behandlingsoptimism. Nya yrkesgrupper som psykologer, kuratorer, arbetsterapeuter och sjukgymnaster började arbeta inom psykiatrin.

1970-talet kom larmrapporter om att psykiskt sjuka människor levde i misär utanför den psykiatriska slutenvården.

På 1980-talet genomfördes en stor organisationsförändring inom psykiatrin, sektoriseringen. Psykiatriska öppenvårdsmottagningar skulle nu ha huvudansvaret för psykiatrisk vår och behandling.

Gruppboenden för människor med psykiska funktionsnedsättningar växte fram och den psykiatriska kunskapen och kompetensen utvecklades.

Ar 1989 konstaterades i psykiatriutredningen att psykiskt sjuka människor har klart sämre levnadsförhållanden och välfäfärden än andra grupper i samhället.

Historik, perioden 1995-2011

På 1990-talet skedde stora förändringar inom psykiatrin. Den slutna psykiatriska vården avvecklades alltmer. Målet var att människor mec psykiska funktionsnedsättning skulle få stöd i sitt hem eller i små gruppboenden.

Men öppenvård och gruppboenden hade inte byggts ut i tillräckligt stor omfattning. Konsekvensen blev ett ökat antal socialt utslagna psykiskt sjuka människor. För att motverka denna utveckling genomfördes psykiatrireformen.

Psykiatrireformen, som började genomföras 1995, gäller framförallt de människor som har en långvarig och allvarlig psykisk funktionsledsättning.

År 2003 presenterade Socialstyrelsen en utvärdering av psykiatrin

Detta är mina reflektion på Psykiatrins Historia. Från dåtid till nutid.

Mycket intressant läsning och detta kommer jag att fortsätta läsa om, och det finns så mycket på nätet Smile

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg till en Smile

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette