Kategorier
Blogginlägg Psykiatri 1 Ronny Ronnys blogginlägg Vård och Omsorgsprogrammet

Psykiatriska verksamheter

Har läst om Psykiatriska olika verksamheter.
Eftersom jag inte har någon större erfarenhet av dom olika Psykiatriska verksamheterna som finns förutom lite om Psykiatrisk öppenvård så var denna läsning intressant och jag vart nyfiken om en verksamhet som jag kommer att fördjupa mig mer om är Fontänhusen

Psykiatriska verksamheter som finns enligt min kursbok
Psykiatri 1 skriven av Ann-Marie G Sanoma Utbildning

Organisation

1995 antogs en omfattande psykiatrireform i Sverige. Den styr hur den psykiatriska vården och omsorgen är organiserad idag.

Enligt psykiatrireformen ansvarar kommunerna för att planera och ordna boende, stöd samt vård till människor med psykiska funktionsnedsättningar.

Landstingens psykiatriska verksamhet ansvarar för att utreda, diagnosticera och behandla psykisk ohälsa. I psykiatrireformen poängteras att kommuner och landsting ska samarbeta. Det ska även ske en samverkan med andra organisationer, t.ex. arbetsförmedlingen och försäkringskassan.

Kommunen har ansvar för:

Boendestöd:
Stöd i hemmet
Bostad med särskild service

Meningsfull sysselsättning:
Dagverksamhet

Landstingen har ansvar för:

Psykiatrisk slutenvård
Krishem
Psykiatrisk öppenvård

Psykiatrisk slutenvård

Den slutna psykiatriska vården utgörs av psykiatriska akutavdelningar och vårdavdelningar.

Enbart svårt psykiskt sjuka människor blir intagna i sluten psykiatrisk vård.

I flertalet fall söker patienten vård frivilligt och är intagen enligt hälso- och sjukvårdslagen. En människa som är svårt psykiskt sjuk kan bli intagen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), dvs. personen blir intagen mot sin vilja.

Psykiatriska krishem

Psykiatriska vårdavdelningar är ofta en orolig miljö, där många akut sjuka personer samlas. När man är svårt psykiskt sjuk kan denna miljö förvärra tillståndet. I vissa landsting finns därför krishem, som är små vårdenheter i hemlik miljö, med fem till sex vårdplatser. Ett krishem har psykiatriskt utbildad personal dygnet runt.

Psykiatrisk öppenvård

Psykiatriska öppenvårdsmottagningar fungerar till viss del på samma sätt som vårdcentraler, men de vänder sig till människor med psykisk ohälsa. På dessa enheter bedrivs olika former av behandling: medicinsk behandling, psykologisk behandling och psykiatriskt inriktad sjukgymnastik.

Psykiatriska öppenvårdsmottagningar har endast öppet dagtid. På vardagar, och man måste beställa tid för att få behandling. Svårt psykiskt sjuka människor behöver kunna få hjälp dygnet runt, utan väntetider. För dessa patienter finns mobila team.

Psykiatriska mobila team

De psykiatriska mobila teamen besöker psykiskt sjuka människor i deras hem dygnet runt. Personalen har utbildning i psykiatri och kan ge akut behandling.

Boendestöd och bostad med särskild service

En människa med psykiska funktionsnedsättningar kan få boendestöd i sitt hem med olika dagliga sysslor som personlig omvårdnad, tillsyn, matlagning och städning.

Stödet kan ges av hemtjänsten eller av en boendestödjare, som är speciellt utbildad för att möta människor med psykisk ohälsa.

För brukare med stort behov av hjälp finns gruppboende, s.k. bostad med särskild service. På ett gruppboende bor flera personer med psykiska funktionsnedsättningar, men varje brukare har en egen lägenhet.

På boendet finns personal stora delar av dygnet. Deras uppgift är att stödja de boende i vardagslivet, men en viktig målsättning är att alla dagliga sysslor, så långt som möjligt, ska utföras av brukarna själva.

Sysselsättning

Människor med psykiska funktionsnedsättningar har ofta svårt att få en anställning. Det är därför viktigt med arbetsrehabiliterande insatser och att erbjuda annan sysselsättning, t.ex. dagverksamheter, för de personer som saknar förmåga att ha ett vanligt jobb. Vissa dagverksamheter är inriktade på träning och rehabilitering. Andra är mer en mötesplats (träffpunkt), där brukaren kan få gemenskap, ett mål mat och delta i olika aktiviteter.

Fontänhusen

Fontänhusen drivs av en stiftelse och är helt fristående från kommuner och landsting. I Sverige finns för närvarande tio fontänhus.

” Fontänhusens grundfilosofi och aktiva program

Fontänhusens filosofiska synsätt utgår från ett helhetsperspektiv som bygger på delaktighet och medbestämmande och ett deltagande i sammanhang som täcker in hela livssituationen. Verksamheterna tar sin utgångspunkt i varje människas behov av och rätt till att ingå i en arbetsgemenskap, känna sig behövd och saknad om man uteblir och att vars och ens insatser är nödvändiga för att sammanhanget skall bestå. Medlemmar får, och ger, stöd utifrån de behov som är aktuella och avgör själva hur stödinsatserna skall se ut. Relationer och kamratskap byggs genom gemensamt arbete i klubbhuset.”

Information från Sveriges Fontänhus https://www.sverigesfontanhus.se/wordpress/organisation/programforklaring

Att läsa om Psykiatriska olika verksamheter var intressant och jag kommer att läsa mer om dom olika verksamheterna.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg till en Smile

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette