Kategorier
Blogginlägg Psykiatri 1 Ronny Ronnys blogginlägg Vård och Omsorgsprogrammet

Salutogent synsätt utifrån KASAM

Idag har jag läst om Salutogent synsätt utifrån KASAM dvs. en människas känsla av sammanhang.

Den amerikansk-israeliska sociologen Aaron Antonovsky (1923–94). Som den dominerande salutogena faktorn identifierade han personens känsla av sammanhang i tillvaron.

BEGRIPLIG,HANTERBAR OCH MENINGSFULL.

Jag håller verklig med om detta som Aaron Antonovsky menar och som en mycket bra förklaringsmodeller.

Jag hittade en online test gällande KASAM från Fitness Consulting AB, testet kan du göra här https://www.cvfitnessconsulting.se/halsotester-online/kasam.php

Genomsnittligt KASAM-värde för friska personer: ca 140p totalt.
Starkt KASAM-värde: över 160p totalt.
Svagt KASAM-värde: under 120p totalt.

Vart lite överraskad över resultat, prov du också Smile

Antonovsky menar att en människas förmåga att hantera svårigheter påverkas av hur hon ser på sig själv och sin omvärld. Människoi som uppfattar livet som begripligt, hanterbart och meningsfullt har en ”känsla av sammanhang” (kasam). Det ger motståndskraft mot påfrestningar och ökar tillfredsställelsen med livet.

Kasam – Känsla av sammanhang

Sociologen Aaron Antonovsky studerade varför vissa människor behåller hälsan, trots plågsamma prövningar. Han menade att ”en känsla av sammanhang”, kasam, gör det lättare att klara av svåra situationer och ökar möjligheterna att uppleva hälsa. Kasam innebär att man uppfattar livet som begripligt, hanterbart och meningsjullt.

Begriplighet handlar om att en människa upplever händelser som förståeliga och begripliga. När en person med hög känsla av begriplighet möter oförutsedda händelser försöker han förklara dessa för sig själv, även när det handlar om plågsamma situationer. Personer med låg känsla av begriplighet upplever livet förvirrat och ostrukturerat.

Hanterbarhet handlar om hur en människa förväntar sig att klara av det som sker. En person med stark känsla av hanterbarhet upplever även svåra händelser som utvecklande erfarenheter. Vid en svag känsla av hanterbarhet ser man sig som ett offer för omständigheterna, utan möjlighet att påverka sin situation.

Meningsfullhet handlar om att en människa uppfattar livet meningsfullt. Personer med hög känsla av meningsfullhet söker en mening, även med svåra situationer, medan de med låg känsla av meningsfulllet tycker att det mesta är meningslösa påfrestningar.

Ett salutogent synsätt

Till skillnad från de övriga perspektiven fokuserar ett salutogent perspektiv på det som främjar psykisk hälsa, inte på det som orsakar ohälsa. Aaron Antonovsky, som har utvecklat detta synsätt, konstaterade att stress och svårigheter är en naturlig del av livet. Det är därför viktigt att studera människors förmåga att bevara psykisk hälsa, trots påfrestningar.

Antonovsky menar att en människas förmåga att hantera svårigheter påverkas av hur hon ser på sig själv och sin omvärld. Människoi som uppfattar livet som begripligt, hanterbart och meningsfullt har en ”känsla av sammanhang” (kasam). Det ger motståndskraft mot påfrestningar och ökar tillfredsställelsen med livet.

Målet med behandlingen är att klienten ska utveckla en känsla av sammanhang. Utgångspunkten är personens resurser och ”friskfaktorer’

Källförteckning
BOK
Göransson, A-M.Psykiatri 1 (2014) Sanoma Utbildning 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg till en Smile

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette