22 December

Familjens julminne
Roliga julfakta
Julskämt
Jul hälsningar på andra språk
Julpyssel
Julmat
Dagens julfråga

 

 

 

 

 

 


Familjens minne blir från vår julfilm traditioner Smile Sedan 2004 har vi alltid sett Nu är det Jul igen, en trilogi och vi tittar på alla tre filmer minst 3 gånger under december Smile
The Santa Clause (1994)
Huvudartikel: The Santa Clause
Scott Calvin ( Tim Allen ) är en 38-årig frånskild far och reklam verkställande för ett leksaksföretag i Chicago med en ung son, Charlie ( Eric Lloyd ). På julafton, kommer Charlie att spendera natten med Scott innan du går till sin mor och styvfar till juldagen.
Scott försäkrar Charlie Santa Claus ’existens, trots att inte tro honom själv. Den natten, de väcktes av en skräll på taket, och när Scott ropar till inkräktaren, faller han i snön på Scotts gårdsplanen och försvinner och lämnar sina kläder efter sig. Scott och Charlie upptäcker en släde med åtta renar på taket, och härleda mannen var jultomten . De hittar ett kort i kläd instruerar att om något skulle hända med Santa, vem som finner kläderna ska sätta dem på och få i släden. Charlie övertygar Scott att följa dessa instruktioner,
och renen tar Scott runt till barnens hus för att avsluta Santas leveranser.

Nu är det jul igen 2 (2002)
Nu är det jul igen 2
Åtta år har gått sedan frånskilda pappa Scott Calvin ( Tim Allen ) tog först upp jultomten
kostym, och blev föremål för det jul. Nu är han på toppen av sitt spel vid Nordpolen och
kunde inte vara lyckligare, åtminstone fram till Bernard ( David Krumholtz ) och
Curtis ( Spencer Breslin ), vårdaren i handboken för julen bryta nyheten att det finns
en annan bestämmelse – den ” Mrs klausulen ”som är så gammal att det hade bara kunnat
konstateras gömd i kontraktet. Klausulen stipulerar att endast gifta män kan bli Santa;
bör en enda man att omfattas av jultomten som han måste hitta en brud inom åtta år av
sitt första antar det nya jobbet som Santa. Det innebär Santa / Scott har nu att gifta
innan nästa julafton , eller klausulen kommer att brytas och julen kommer att dö bort.

The Santa Clause 3: The Escape klausul (2006)
The Santa Clause 3: The Escape Klausul
Scott Calvin / Santa Claus och hans fru, Carol / Mrs. Claus väntar sitt första barn när julafton närmar sig. Carol saknas hennes familj, så Scott bjuder sina svärföräldrar, Sylvia och Bud Newman upp till Nordpolen, tillsammans med sin ex-fru, Laura hennes man, Neil och deras dotter, Lucy för att hålla Mrs Claus företag. Samtidigt är han kallad till ett möte av den legendariska siffror som består av Moder Natur Fader Tid den påskharen Cupid
den Tooth Fairy och Sandman. Jack Frost kommer också och är i trubbel. Han är svartsjuk att han inte har någon semester eller speciellt tillfälle till hans ära, och har varit att främja sig under julen. Moder Natur anklagar honom för att försöka dra uppmärksamheten från Santa, och föreslår sanktioner mot honom. När Santa säger att han har att göra med hur man får svärföräldrarna för att komma utan att avslöja att han är Santa, lyckas Frost att förhandla
fram en ljus meningen samhällstjänst vid Nordpolen, hjälpa Santa och alverna sätta upp olika kanadensisk-tema grejor, som Carol föräldrar tror Scott är en leksakstillverkaren i Kanada.
Dock är Frost yttersta mål att lura Santa in avsäga sin position, och han smyger in Santas hall of snöglober (som innehåller bilder av alla tomtarna i hela världshistorien) och stjäl den som innehåller Scott som kommer att åberopa undantagsklausulen, i vilken Santa måste hålla jorden och säga ”Jag önskar att jag hade aldrig varit Santa alls” på så sätt att skicka honom tillbaka i tiden och ångra sin karriär som Santa. När Lucy upptäcker detta
brott Jack Frost fryser hennes föräldrar och låser in henne i hallen snö glober.
Jack Frost orsakar problem för familjen som gör Scott tror att han måste avgå för att göra saker bättre.

Till sidans top


Det första julkortet skapades i England den 9 december 1842.


– Tomten mådde visst inte så bra?
– Nä, han säckade ihop.
Till sidans top


Säg God Jul på Rumänien.
Sarbatori Vesele
Till sidans top


Bind en vacker krans

Kransar hör julen till. De kan hängas på dörren eller bara läggas på bordet med ett tjockt
blockljus i mitten. Du får beskrivningen till en grundstomme på en krans, dekorera sedan efter egen smak och fantasi.
Du behöver
Ståltråd till stommen
Kraftig tråd eller tunt snöre
Lingonris, enris, halm eller liknande
Band, ca 1,5 cm brett i rött eller blått
Gör så här
Vira ståltråden flera varv i den storlek som du vill ha stommen. Vira sytråden runt stommen på några ställen så att stommen håller ihop. Fäst små buketter av lingonris eller annat vid stommen, vira sytråd för att fästa. Fortsätt så runt hela stommen och fäst buketterna omlott så att stommen inte syns. När kransen är klar, vira bandet runt om och knyt ihop dess ändar i en stor rosett.
Dekorera med torkad frukt, kottar eller kulörta julgranskulor.

Till sidans top


Lutfisk med senapssås

En klassisk lutfisk med senapssås är minst lika viktigt på julbordet som skinkan! Fisken tillagas med salt och serveras med rikliga mängder sås, kokt potatis och gröna ärtor.

Ingredienser
Portioner: 8

3 – 3 1/2 kg lutfisk
1 1/2 msk salt
Vit sås
50 g smör
1/2 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 – 1 1/2 tsk salt
1 – 2 krm mald vitpeppar

Senapssås
50 g smör
1/2 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm mald vitpeppar
2 msk fransk senap
1/2 msk Brun Farin

Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Blötlägg lutfisken i kallt vatten enligt förpackningens anvisning.
Lägg lutfisken i en ugnssäker eller mikrosäker form. Täck formen. Tillaga i mikrovågsugn, full effekt (max 800 W), ca 15 min. Vrid formen och tillaga på halv effekt ytterligare 15-20 min. Strö över salt och låt stå ca 5 min för värmeutjämning.
Har man inte tillgång till mikrovågsugn kan lutfisken tillagas i ugn i långpanna i 225°C, ca 45 min övertäckt med aluminiumfolie. Salta då fisken innan den ställs in i ugnen.
Såsen: Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och späd med mjölken. Låt koka ca 5 min under omrörning. Smaksätt såsen med salt och peppar och senapssåsen även med senap och farin.
Servera lutfisken med såsen, rikligt med krossad kryddpeppar, kokt potatis och gröna ärtor.
Tips
Vid tidsbrist: Koka färdig, urvattnad lutfisk i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 8 min och sedan på halv effekt ca 5 min. Låt stå för värmeutjämning ca 5 min. Värm färdig citronsås smaksatt med senap i en kastrull.

Till sidans top


Av vilken anledning firas egentligen julafton?

Svaret ser du i morgondagens lucka Smile

Svaret på gårdagens fråga lucka 21

I vilken av SVT årliga julkalendrar utgörs rollistan bl.a. av Fredde Granberg, Sissela Benn och Björn Gustafsson? Barna Hedenhös uppfinner julen

Förklaring
”Barna Hedenhös uppfinner julen” är titeln på 2013-års julkalender i SVT. Handlingen är baserad på författaren Bertil Almqvists berättelser om Barna Hedenhös, men är förlagd till Stockholm år 2013. I julkalendern får tittaren följa stenåldersfamiljens kulturkrock när de kommer till Stockholm i nutid. Julkalendern är regisserad av Oskar Mellander och Jonathan Sjöberg. Rollistan utgörs av bl.a. Fredde Granberg, Sissela Benn och Björn Gustafsson.

Till sidans top

Ett svar på ”22 December”