Familjens julminne
Roliga julfakta
Julskämt
Jul hälsningar på andra språk
Julpyssel
Julmat
Dagens julfråga
Sedan 2013 har vi även en Bajen gran som Ronny klär till andra advent
Gröna julkulor och matchtröjor sätt upp i granen
1996 förbjöds julkörer (Christmas caroling) i två stora shoppingcenter i Florida efter att handlare och shoppare klagat på att julkörerna varit för högljudda och tagit för mycket plats.
– Det är flera meter snö utanför!
– Ah, du driver med mig!
Till sidans top
Säg God Jul på Finska.
Hyvää Joulua
Julklappsetiketter
Populärt och enkelt julpyssel! Egna julklappsetiketter är roliga att tillverka och gör att julklapparna blir fina och personliga.
Du behöver följande:
Kraftigt papper i önskade färger och mönster
Juliga klistermärken
Färgpennor
Hålslagare
Paketsnöre
Gör så här:
1. Ta ett papper i önskad färg och klipp ut olika former (fyrkanter, hjärtan, cirklar etc).
2. Använd hålslagaren och gör ett hål nära kanten eller hörnet av etiketten.
3. Dekorera etiketterna med färger och klistermärken och skriv “God Jul”.
4. Trä paketsnöre genom hålet på etiketterna och knyt fast i julklapparna
Vörtbröd
2 bröd
750 g (14 dl) Kungsörnen Mörkt Lantbrödsmjöl
50 g jäst, gärna för söta degar
1 flaska (33 cl) lättöl eller svagdricka
1½ dl vatten
1 påse (ca 2 dl) vört med kryddor
25 g smör eller margarin, rumsvarmt eller flytande
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
1 dl russin
Så här tillagar du receptet (120 minuter):
1. Smula ner jästen i en degskål. Värm lättöl/svagdricka och vatten till fingervarmt (37°C). Häll degvätskan över jästen. Tillsätt vört och rör om tills det har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.
2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.
3. Tag upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Dela den i 2 delar och forma dem till limpor, ca 25 cm långa. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och nagga med en gaffel. Jäs limporna övertäckta med bakduk, 35-40 minuter.
4. Värm ugnen till 200°C.
5. Pensla limporna med vatten och grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk. Bröden blir ännu godare om de får mogna 1 dygn i plastpåse
Raw food ört/vörtbröd
Ingredienser för 6 personer
200g mandel eller valnötter (blötlagda över natten)
100g blötlagda dadlar
60g linfrömjöl (mixade linfrön)
60g psylium frön (mixade)
200g zuccini kött eller köttet från gröna kokosnötter
25g chiafrön
1 msk vatten
1 tsk himalaya salt
några tsk av torkade favorit örter eller lite vört krydda
Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en bra mixer till en tjock deg, om degen blir för tjock så häll på lite lite mer vatten. Forma degen till 2st små limpor eller 1st stor.
Lägg limporna på en plåt med ett non sticky bakplåtspapper och torka i ugn på 40-42grader
12 tim(över natten) eller på 100grader i 4 tim. Njut av ditt bröd, förvara brödet i kylen
Pippi Långstrump följer sällan de gängse normerna i samhället. Var bakar hon – till Annikas förskräckelse – sina pepparkakor?
Svaret ser du i morgondagens lucka
Svaret på gårdagens fråga lucka 6
Hon har sålt Malins dotter Skrållan till Westerman
3 svar på ”7 december”
[…] 7 december […]
[…] 7 december […]
[…] 7 december […]