Familjens julminne
Roliga julfakta
Julskämt
Jul hälsningar på andra språk
Julpyssel
Julmat
Dagens julfråga
Julmarknader
Varje jul åker vi på olika julmarknader runt om i Stockholm
Se mer om Stortorgets Julmarknad 2016
Vi besökte Stockholm jul, se mer härliga bilder
Till sidans top
I Armenien består en traditionell julaftonsmåltid av stekt fisk, sallad och spenat. Måltiden äts efter julaftonsgudstjänsten till åminnelse av Marias middagsmål dagen före Jesu födelse.
– Varför kom inte tomten till er i år?
– Han hade klappat ihop!
Till sidans top
Säg God Jul på Franska.
Joyeux Noël
Till sidans top
Girlanger
Girlanger är roliga att göra och det blir väldigt fint när man hänger upp dem. Du kan göra en helt i vitt, som snöbollar på rad, eller blanda färger som du tycker om.
Du behöver:
En bit snöre, gärna i färg
Papper i olika färger
Klister
Gör så här:
Klipp ut juligt formade bitar i papper. Det ska vara två likadana av varje form. Du kan till exempel klippa ut granar, stjärnor, hjärtan, månar, snöbollar eller hitta på egna former.
Färglägg eller dekorera pappersbitarna om du vill.
Klistra fast pappersbitarna två och två runt snöret så att snöret hamnar mitt emellan pappersbitarna. Lämna en bit snöre i varje ända. Klistra dit så många former du vill tills du är nöjd med girlangen.
Knyt fast en vacker pärla som tyngd i nedre änden av snöret och klipp bort det som blir över av snöret.
Gör en ögla i den övre delen av snöret och häng upp din girlang på dörren eller i ett fönster.
Du kan också göra en girlang som kan hänga över en dörr eller tvärs över ett fönster, då hoppar du över pärlan och gör öglor i båda ändarna av snöret.
Saftiga Lussebullar
Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
1 g saffran (2 kuvert)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
Gör så här
1.Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2.Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3.Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4.Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5.Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
Glutenfria Lussebullar
ca 18 Lussebullar
150 gram rismjöl
50 gram Kungsörnen Majsmjöl
150 gram potatismjöl
100 gram strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 paket saffran (1 g)
1/2 tsk salt
75 gram smör
350 gram mjölk
20 gram jäst
10 gram xantangummi
10 gram fiberhusk
Så här tillagar du receptet (3 timmar):
- Lägg alla ingredienser utom fiberhusken och xantangummit i en bunke.
2. Vispa ihop allt med elvisp, eller med vingen till degblandaren i ca 5 minuter.
3. Tillsätt fiberhusken och xantangummit och vispa ytterligare ett par minuter så det blandas väl.
4. Låt degen jäsa i en bunke övertäckt med plast i ca 2 timmar.
5. Sätt ugnen på 200–225 grader.
6. Dela degen i 18 delar och forma dem till lusse- katter.
7. Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter.
8. Pensla med uppvispat ägg och tryck i russinen.
9. Grädda i ca 200 grader i 15 minuter.
10. Låt svalna nästan helt, det tar ca 30 minuter, innan du äter dem.
Raw lussekatter 6 st
1 dl cashewnötter, naturella
1 dl solrosfrön
0,5 msk kokosolja
1 msk fast honung
1/2 paket saffran
russin
Rör ut saffran i 1 tsk vatten och 1 tsk olja. Kör nötter och frön till mjöl i en matberedare. Häll ner resten av ingredienserna och fortsätt köra tills smeten bildar en boll. Dela degen i 6 bitar och rulla försiktigt ut till valfri lussekattform eller bollar. Peta ner russin och hugg in.
Bröderna Lejonhjärta
Innan de kommer till Nangijala heter Karl och Jonatan Lejon i efternamn och bor i en trång och nedgången lägenhet. Vad får de i julklapp av sin mamma?
Svaret ser du i morgondagens lucka
Svaret på gårdagens fråga lucka 7
På golvet
2 svar på ”8 december”
[…] 8 december […]
[…] 8 december […]