Hammarby IF – en kortfattad historiebeskrivning

Hammarby idrottsförening bildades 1897, men egentligen började det 8 år tidigare.
Den 10 april 1889 bildades nämligen Hammarby Roddförening med ingenjör Axel Robert Schönthal som initiativtagare. Med båtarna höll man till där Bondegatan på den tiden mötte Hammarbysjö. Sjön hade då sex meter högre vattenstånd och man kunde ro ända till Järla sjö om man ville. Dessa roddare var duktiga idrottsmän och sysslade med det mesta i idrottsväg. Bland annat hade man vintertid skridsko- och skidtävlingar, och på somrarna löp- och simtävlingar. Denna mångsidighet var orsaken att man beslöt att den 7 mars 1897 ombilda föreningen till Hammarby Idrottsförening.

Den första idrottsplatsen, där våra idrottsmän höll till med sin verksamhet, kallades Lerbacken och låg nedanför Danvikstull. 1898 anslöt sig föreningen till Stockholms Idrottsförbund.

Några viktiga årtal:

1896 arrangerade SM i ”allmän idrott” (friidrott) för första gången och när Hammarby Roddförening blev Hammarby Idrottsförening 1897 var friidrotten omedelbart representerad.

1899 togs cykel upp på programmet.

1905 bestämdes att bandysporten skulle utövas med boll och inte trätrissa. Samma år tog Hammarby IF upp bandy på programmet. I början spelades laget i lokala serier, det dröjde innan bandyn fick ett ordentligt seriesystem. Men när Allsvenskan drogs i gång 1930-31 var Hammarby ett av de lag som kvalat in sig.

1908 vann klubben sina första SM-guld, när O. Ragnar Ekberg tog hem både höjd utan ansats och längd utan ansats vid friidrotts-SM i Eskilstuna.

1912 påbörjades det som skulle Hammarby Idrottsplats. För att få ekonomin att gå ihop arrangerades festligheter på Mosebacke och i Vitabergsparken.

1915 var allt arbete klart, solskensdagen den 15 september invigdes idrottsplatsen av Kronprins Gustav Adolf med uppvaktning.
På grund av Hammarbyledens framdragande, vilket omöjliggjorde roddtävlingar på Hammarby sjö, hemställde föreningen till Stockholms Stad om plats för båthuset vid Årstaviken. Det sedan tidigare till idrottsplatsen flyttade båthuset fick ny plats vid Tanto sockerbruk.
Och eftersom båthuset försvann till Tanto och idrottsplatsen därmed saknade ett klubbhus med omklädningsrum, började det att byggas. I slutet av 1919 var grunden lagd och stommen rest till det klubbhus som än i dag finns på Kanalplan.

Tillbaka till 1915. I och med byggandet av Hammarby IP gjorde fotbollen entré i klubben, genom att Klara SK som var i behov av en permanent spelplan gick upp i Hammarby IF. Östsvenska serien 1915, där Klara var ett av de deltagande lagen, avslutades därför med Hammarby IF för första gången i en serietabell för fotboll.

1919 togs boxning upp på programmet. Första stora evenemanget blev en intern tävling på Nytorgsteatern 1920 som samlade 42 deltagare och sågs av 200 åskådare. I början av 1930-talet lades boxningen ner och återkom i klubben i maj 1969 när Årsta BK och Sparta BK gick samman och tog steget in i Hammarby IF.

1921 startade det som snabbt skulle bli klubbens främsta lagidrott. Premiärmatch för Hammarbyhockeyn blev en match i det just startade seriespelet mot IF Linnéa. Bajen vann denna första match med 7-5 och den sågs av en stor publik, omkring 1000 personer som var nyfikna på den nya sporten.

Säsongen 1920-21 hade Hammarby Fotboll också för första gången kvalificerat sig till Svenska serien och belade tredjeplatsen. Vid denna tid spelade HIF i de gulsvartrandiga tröjorna med blå byxor, som var ett arv från den 1918 inkorporerade klubben Johanneshofs IF. De svarta byxorna kom först under Nackas tid.

1922 bildades HIF:s orienteringssektion.

1924 startade Allsvenskan i fotboll och Hammarby IF var ett av de tolv lag som kvalificerat sig.

1925 togs tyngdlyftning togs upp på programmet i och med att atletklubben Herkules gick upp i HIF. Sektionen fanns i föreningen fram till 1999 när HIF blev alliansförening.

1929 kom brottning in i föreningen. Mot slutet av seklet hade sporten tappat rejält i popularitet och Hammarbybrottningen lades ner 1999.

1937 bildades formellt skidlöparsektionen men långt tidigare hade det åkts skidor i föreningen. Klubben var representerad när Svenska skidförbundet bildades 1908.

1938, närmare bestämt den 11 april, klubbade huvudstyrelsen igenom beslutet att starta en bowlingsektion.

1939 bildades handbollssektionen vid ett möte i klubbhuset den 31 oktober. I den första säsongens lag spelade bland annat Hammarbyprofiler som Georg Skoglund, Folke Adamsson, Lennart Nyman, Holger ”Hogge” Nurmela och Åke ”Plutten” Andersson. I mitten av 1950-talet upphörde klubbens handboll för att göra comeback 1970 när Söderklubben Lundens BK gick upp i Hammarby IF.

1948 Söders Bordtennisklubb blev en sektion i Hammarby IF som därmed tog upp en av dåtidens popsporter på repertoaren. Klubben vann snabbt flera SM-guld men upphörde ändå med verksamheten redan 1956.

1970 började kvinnor spela fotboll i Hammarby IF. Klubben blev därmed en av damfotbollens pionjärföreningar och man är i dag den enda klubb som alltid spelat i damernas högsta serie.

1974 slogs de klassiska basketföreningarna Brännkyrka och Oliv ihop och uppgick i Hammarby, som därmed fick ett lag i basketens högsta serie 1974-75. Basketepoken varade till 1985.

1975 började man spela squash i föreningen när Enskede Squash uppgick i HIF. Verksamheten pågick fram till 1995 utan några större elitsatsningar.

1982 startade det populära motionsloppet Midnattsloppet med Sylvesterloppet i Rio de Janeiro som förebild.

1992 bildades en konståkningssektion men den höll inte ut längre än till hösten 1998.

1993 ville några företagsamma ungdomar införliva innebandy i föreningen och fick ja av årsmötet. Ett materialbidrag från Hammarby Supporterklubb och ett lån från huvudstyrelsen på 3000 kr gjorde att det nybildade laget kunde delta i seriespel redan 1993-94.

1999 ombildades Hammarby IF. Från att ha varit en sammanhållen förening blir man nu alliansförening där varje sektion bildar en fristående idrottsförening.

2000 I samband med ombildningen till alliansförening 1999 försvann några sektioner. I stället fanns andra som såg möjligheter i den nya organisationen. Det här året välkomnades golf, rugby och synskadesporten goalball i Hammarbyfamiljen.

2001 kommer det första efterlängtade SM-guldet inom herrfotbollen. Stort firande på Medborgarplatsen när det blev klart den 21 oktober efter att Örgryte besegrats på Söderstadion.

2002 Hammarbyexpansionen fortsätter och boule väljs in i alliansföreningen.

2003 Speedway blir ny Hammarbysport detta år. Samtidigt utesluts för första gången en sektion/förening ur Hammarby alliansförening. Golfen har inte skött sina åtaganden gentemot alliansföreningen och försvinner därmed som Hammarbysport.

Texten är baserad på ett utdrag ur fyra artiklar av Stig Darnald som publicerats i Hammarbyiten. Magnus Hagström har sedan kompletterat materialet.
Mera om Hammarby IF:s historia och sportsliga framgångar finns att läsa i boken: ”Hammarby IF – en klubbhistoria 1897-1997″
Källa:https://www.hammarby-if.se/web/Historia.aspx