Barnens Jul


Skriv till tomten
Skriv ut önskelistor
Julsagor
Spel
Julfilmer
Färglägg julbilder

Här får ni några tips om roliga och mysiga saker att göra tillsammans med de små för att de skall få en magisk jul.


Skriv till tomten

Varje år kommer tusentals brev till Tomten från hela världen. Breven börjar komma till Tomteboda redan på våren och fortsätter under hela året, med kulmen i november och december. Förra året fick Tomten 100 000 brev, varav de allra flesta innehåller önskningar inför julen eller inbjudan till att bli brevvänner.

Vissa barn skriver vad de allra helst önskar sig i julklapp, medan andra mest är oroliga för att Tomten ska göra sig illa när han hoppar ned i en brinnande eller för trång skorsten. Några ritar kartor så att han ska hitta dem trots att de firar jul någon annanstans i Sverige eller kanske utomlands.

Föremålen för barnens önskan skiljer sig. En pojke önskar sig en snäll åsna, medan en treårig flicka helst vill ha en stor jordgubbe. Somliga hör också av sig med julönskningar till andra än sig själva. En dator till lillasystern eller varför inte nya nerver av stål till mamma. En pojke erbjuder sina tjänster, och skriver att om Tomten har det jäktigt i jul så är det bara att höra av sig.

Redan på 1800-talet började barn att skriva till Tomten. Det var tidningen ”Jultomten” som ville stimulera de ungas fantasi och skapa glädje i de svenska hemmen. Tidningen startades av svenska läraretidningsförlaget 1891 och utkom en gång om året. Många barn skrev till tidningen och när den lades ned 1935 fortsatte många att skriva till ”Jultomten”. Posten beslutade att ta hand om alla breven Tomten och numera får alla som skriver till Tomten i Tomteboda svar och en liten present.

Vill du skriva till Tomten?
Hans adress är:
Tomten
173 00 Tomteboda

Till sidans top


Skriv ut önskelistor

Text

Till sidans top


Julsagor

Text

Till sidans top


Spel

Text

Till sidans top


Julfilmer

Text

Till sidans top


Färglägg julbilder

Text

Till sidans top