Gör en egen midsommarstång

Större midsommarstång på Skansen i Stockholm, Sverige.
Midsommarstång eller majstång (maja=löva) kallas en stång som kläs med löv och blommor, och reses på midsommaraftonen. Runt majstången dansar unga och gamla och håller varandra i handen, och formar ringar på ringar, där varannan ring dansar åt ett håll, varannan ring åt andra hållet. Ringarnas antal beror på hur många som deltar. Sång- och dansleken Små grodorna förknippas ofta med dans kring midsommarstången i Sverige.

Traditionen med majstång är vanlig i Sverige, men förekommer också i andra nordiska länder. Stången täcks helt med björklöv som dekoreras med blommor. Den vanligaste midsommarstången har en horisontell bom, så att den får formen av ett kors, med en krans fästad längs ut på varje arm. Utseendet på installationen varierar både lokalt och regionalt. Stångtraditionen finns också i de svenskspråkiga områdena i den finländska skärgården.
I Finland, Norge och Danmark är det tradition med midsommareld i stället för stångresning (Kokko, Sankt Hansbål).

 

Det här behöver du till din midsommarstång:

1. Arbetskraft.
Att göra en midsommarstång själv är inte lätt, utan även mycket svårt. 2 pers är rekomenderat.

2. Tid.
Att göra en midsommarstång tar sin lilla stund.

3. Utrustning:

Två stadiga pålar. Den ena lite längre än den andra, ni besämmer hur. För sade man att stommen skulle vara av gran och att den längsta skulle vara minst 34 alnar. Det är alltså lite över 20 meter.
Björkris eller annat grönt att pryda den ganska trista stommen med.
Blommor. Främst att använda till kransarna, och eventuella giralnger, men även att pryda stommen med. Ståltråd, eller ett starkt snöre att binada samman allting med.
Hammare, spik, sax/avbitartång, samt ett spett eller dylikt för att göra ett hål i marken med. Eventuella ytterligare dekorationer. Svenska flaggor? Fler blad?

Så här gör du:
1. Spika ihop ett kros. Mät dock på marken, dels så att korset inte väger över på ena sida, och dels för att se till så att det inte blir ett kyrkokors! De tu kunde inte ha mindre att göra med varandra, och ni får mäta till en höjd som ni inte anser ger de associationerna.

2. Klä stången med björkriset och lite av blommorna. Till det behövs en person som lägger på ris och en som binder fast.

3. Gör kransarna. Vi rekomenderar två, då detta har kommit att bli ‘standard’, med detta är ju givetvis en smaksak. För att få hållbara och stadiga kransar kan du blanda björkris och blommor, altternativt använda något som somme. Att nyttja längre, stramare växter är naturligtvis inte FEL… I detta fall rekomenderar vi så kallade hundkex…

4. Gör ett hål i marken.

5. Rs stången och börja festen. Om du har en lång stång, fäst eventuella flaggor, girlanger och kransar innan ni reser den…