Midsommarlekar


Text

Midsommarlekar
Frågepromenad med frågor om Astrid Lindgren sagofigurer
Kluriga gåtor

 

 

 

 

 

 

 


Midsommarlekar

Tidkollen
Ni behöver:
Ett tidtagarur eller en klocka.

Så här går det till:

Alla deltagare får till att börja med lämna ifrån sig sina klockor och mobiltelefoner. Uppgiften är sedan att förflytta sig en kort sträcka, till exempel runt ett hus, på exakt två minuter och fyrtiofem sekunder. Den som har den närmaste tiden vinner!

Grodspottning
Ni behöver:
Godisgrodor av gelétyp och ett måttband.

Så här går det till:
Deltagarna stoppar en godisgroda i munnen och spottar den sedan så långt de kan. Den som kommer längst vinner. Den som äter upp sin groda innan man hunnit spotta blir diskad!

Säckhoppning

Ni behöver:
Säckar av juteväv eller liknande. Eller några helt vanliga påslakan du inte är så rädd om.

Så här går det till:
Alla deltagare kliver i sina säckar och ställer sig redo bakom en startlinje. Sedan gäller det att hoppa så snabbt man kan och först i mål vinner! En riktig klassiker i midsommarsammanhang.

Kapplöpning med potatis
Ni behöver:
Skedar och ganska stora potatisar.

Så här går det till:
Gör en start- och mållinje. Alla deltagare tar en sked som de lägger potatisen i, startar samtidigt och springer sedan med skeden framför sig. Låt banan gå runt ett träd, en stol eller något annat man ska runda för att sedan springa tillbaka till mållinjen. Först i mål med potatisen fortfarande i skeden vinner.

Bokstavsjakten

Ni behöver:
Allt som finns i naturen!

Så här går det till:
Alla deltagare ger sig ut i naturen för att på tid (ca 5-10 min) samla så många saker som möjligt på bokstaven S. Eller O. Eller K! Den person eller det lag som hittat flest saker vinner. Låt kreativiteten flöda!

Verktygsleken
Ni behöver:
Massor av olika verktyg, som hammare, träslev och potatisskalare samt potatisar.

Så här går det till:
Deltagarna väljer två verktyg vardera, och därefter får de varsin potatis. Sedan ska deltagarna med hjälp av de verktyg de valt försöka få en så lång sammanhängande bit potatis som möjligt. Det kan verkligen bli hur tokigt som helst. Tänk till exempel om någon valt en träslev och en hammare!

Kubbstafett
Ni behöver:
Sex kubbar, en kung och två kastpinnar.

Så här går det till:
Båda lagen ställer upp sig på led bakom en startlinje. Framför varje lag, en liten bit ifrån startlinjen, ställs en rad med tre kubbar upp. Kubbarna ska stå med några meters mellanrum med riktning från lagen. Längst bort från lagen ställs kungen upp. Varje lag får en kastpinne. När starten går ska den som står först i ledet kasta pinnen med ett korrekt kubbkast och försöka pricka den närmaste kubben. Den som kastat ställer sig sist i ledet medan nästa person hämtar kastpinnen, springer tillbaka till linjen och kastar. Det lag som först får ner sina kubbar och kungen vinner!

Snurra runt pinnen
Ni behöver:
Någonting pinnliknande som en skidstav, innebandyklubba eller kvastskaft.

Så här går det till:
Deltagarna springer fram till pinnen, håller ena änden mot pannan medan andra änden vilar mot marken och springer sedan så fort som möjligt tio varv runt pinnen innan de påbörjar en vinglig färd tillbaka till startlinjen. Den person eller det lag som är snabbast tillbaka vinner! Varning för skrattkramp.

Pilkastning
Har ni inte tillgång till en darttavla kan man kasta pilar på ballonger istället. Häng upp ett par ballonger i ett snöre eller fäst på annat sätt.
Kasta boll
Den här grenen kan också utföras på olika sätt beroende på vad man har att tillgå. Finns en stege kan man ställa den mot en vägg och poängsätt så att om bollen hamnar i det översta hålet så blir det högre poäng än den hamnar i ett hål längre ner. Man kan också ställa upp ett antal burkar av något slag på en stubbe, pall elller dylikt som man sedan ska träffa med bollar. Den klassiska kasta-boll-leken är nog rätt och slätt kast boll i hink. Antingen ska den tävlande få så många bollar som möjligt i en hink eller om du har fler hinkar, gärna i olika storlekar kan du sätta olika poäng på hinkarna. Förslagsvis får man flest poäng om man lyckas få i bollen i den minsta hinken och minst poäng i den största hinken.
Spika spik i en bräda
Den som på minst antal slag lyckas hamra i spiken vinner.

Minnesleken
Lägg upp ett antal saker på en filt eller ett bord. Låt alla titta en stund och memorera vilka saker som ligger där. Sedan blundar alla tävlande och det plockas bort några saker alternativt att man tar bort alla saker. De tävlande får sedan gissa vilka saker som plockades bort

Pennan i flaskan
Det här liksom hoppa säck en klassiker i leksammanhang. Knyt en penna i ett snöre runt midjan och låt hänga ner som en svans. Försök sedan få in pennan i en tom glasflaska genom att du hukar dig över den. Denna lek lockar garanterat till mycket skratt.

Visseltävling

Material
Torra kex!

Beskrivning

Ge varje deltagare 3-4 kex. På din signal stoppar man i kexen i munnen och tuggar söder dem. Det är den enkla biten. Nu kommer den svåra.
Den som först lyckas vissla en melodi vinner. Det låter enkelt, man är jättesvårt då man har munnen full av kexsmulor! För att göra det riktigt svårt kan man i förväg bestämma vilken låt alla ska vissla. Vinnare blir den som först lyckas vissla melodin ordentligt.

Säcklöpning
Material
Inget

Beskrivning

Deltagarna får vars en säck, sopsäck eller jutesäck, och ställer upp längs en startlinje. På start ska de hoppa i säckarna och skutta iväg en utstakad sträcka och tillbaka. Först i mål vinner. Fungerar utmärkt som stafett.

Godis stafett
Material
Lakritssnöre

Beskrivning

Med händerna bakom ryggen ska deltagarna tävla i att äta upp en lakritsrem snabbast. Denna lek fungerar även som stafett med lag. Vill man göra en Lady och Lufsen kan man tävla två och två!

Äggstafett
Material
Ägg
Skedar

Deltagarna delas upp i lag, varje lag får en sked och ett ägg. Lagen ställer upp på led längs en startlinje. Första person i varje led står beredd med skeden i hand och ägget i skeden. När startskottet går ska förste man springa en i förväg utstakad bana med ägget i skeden utan att tappa det. Skulle man tappa det får man stanna upp, lägga ägget tillrätta och sedan springa vidare. Det är inte tillåtet att hålla fast ägget mot skeden.

Lakrits i flaskan
Material
Inget

Beskrivning

De tävlande ställer upp sig på en rad. Bind ett lakritssnöre om halsen på var och en. En decimeter framför varje tävlande placeras en tom flaska. På en signal skall de tävlande med händerna på ryggen försöka få ner snöret i flaskan.

Spiktävling

Material
Hammare
Spik
Bräda

Beskrivning

Spika ner ett antal spikar i en bräda på kortast tid.

Till sidans top


Frågepromenad med frågor om Astrid Lindgren sagofigurer

Varför inte ha en frågepromenad om Astrid Lindgrens sagofigurer? 12 frågor med facit och svartsalonger. Ladda hem och skriv ut och ha en rolig tävling för både barn och vuxna.
Ladda ner frågorna här

Till sidans top


Kluriga gåtor

Går från hus till hus men kommer aldrig in?
Svaret: Vägen

Har hatt och fot men saknar huvud och sko?
Svaret: Svampen

Heter det en rak kurva eller ett rak kurva?
Svaret: Det finns inga raka kurvor!

Jag fyllde 12 år igår. Nästa år fyller jag 14 år. När fyller jag år?
Svaret: 31 december

Ju fler du tar desto fler lämnar du bakom dig.
Svaret: Fotsteg

Ju mer man fyller mig desto lättare blir jag. Vad kan det vara?
Svaret: En ballong

När säger amerikanerna god natt?
Svaret: När dom lärt sig svenska!

Vad använder grönsaker när de ska gifta sig?
Svaret: Lökringar

Vad får man om man klonar Kapten Krok?
Svaret: En piratkopia

Vad har huvud men inget öga?
Svaret: Spiken

Vad har kungen i sitt slott och träden har i skogen?
Svaret: Kronan

Vad kallar man möss som umgås med en massa pytonormar?
Svaret: Lunch

Vad kallas det när pensionärer är ute på promenad?
Svaret: Antikrundan

Vad kan man behöva när man plockar lingon?
Svaret: Bärhjälp

Vad är de som går och går men utan ben?
Svaret: Tiden

Vad är det bäst att ha när man ska äta julbord?
Svaret: Aptit

Vad är det för en fråga som du aldrig kan svara javisst på?
Svaret: Sover du?

Vad är det för likhet mellan ett paraply och en förlovning?
Svaret: Båda kan slås upp

Vad är det för skillnad på en trettioårig detektiv och en nyfödd gris?
Svaret: 30 år

Vad är det som blir större och större ju mer man tar bort?
Svaret: Hålet

Var beställer datorn sin mat?
Svaret: Från startmenyn

Var smakar glassen bäst?
Svaret: I munnen

Varför ramlade flaskan omkull?
Svaret: Den var full

Vem är det alltid som sover med skorna på?
Svaret: Hästen

Vilken tupp är större än ett kyrktorn?
Svaret: Kyrktuppen

Vilket djur lämar festen sist?
Svaret: Gå-sen

Vilket djur lämnar in flest returburkar?
Svaret: Pantern

Vilket djur är det gladaste?
Svaret: Le-oparden

Är utan huvud på morgonen men får tillbaka det på kvällen?
Svaret: Kudden i sängen

Till sidans top