Påsk pyssel


forsnetpaskgra
Just nu finns det 53 påskpyssel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Påskhare

Av en toarulle gör man denna söta påskhare. Klä in rullen i vitt papper eller vit filt. Sätt dit en liten flirtkula som näsa och en garnboll som svans. Öronen klipper man ut ur vit kartong. Måla dit ögon och tänder.

Påskhare

Måla en korkbit vit och sätt dit lite vittgarn som morrhår. Till öron och fötter har jag använd vit kartong.

Kyckling

En toarulle är även här stommen. Låt barnet måla som den vill. Sätt dit en fjäder och klipp till en näbb.
Visst är den charmig. Gjord av min son när han var 2 år.

Kyckling

Här har jag använt en stor flirtkula och orange-, vit- och svartkartong.

Kyckling

En kyckling kan man även göra av en flirtkula samt ett trähjul.

Kyckling

Av en gul garntofs, flirtkula, piprensare och knappform gör man dessa kycklingar. Sätt en liten vikt piprensare i hålet som brukar finnas på flirtkulan till näbb. Fötterna är också gjorda av piprensare. De är vikta runt snöret som man knyter ihop garntofsen med. Fötterna klistras sedan fast på knappformen. Huvudet klistras fast på kroppen.

Kyckling

Här är kroppen och gräset gjort av målade korkdelar. Till huvud används som vanligt en flirtkula. Klistra dit en fjäder samt en bit kartong till näbb.

Kyckling

Med hjälp av en kotte, lite färg och fjädrar gjorda Sara denna kyckling.

Kyckling

Dessa formbara kycklingar kan fyllas med ris eller ärtor. Se bara till att tygstycket knyts ihop ordentligt. Man kan ”grunda” med ett annat tyg innerst om man vill vara lite försiktig. Klistra på ett flirtkule huvud. Sätt dit ett dekorativt band runt halsen. Fjädrar till stjärt. Utklippt filtbit till vingar kan också sättas dit.

Gräsdekoration

Så lite gräs i ett äggskal. Sätt dit en liten kyckling. Den kan göras av en tandpetare som man sätter en flirtkula på till huvud. Nederst på tandpetaren tejpas lite fjädrar på.

Kycklingar

Flirtkulekycklingar sitter ihop bättre om man sätter en bit piprensare mellan kulorna.

Kyckling

Med hjälp av köpta ögon, fötter och hatt kan man göra en sådan här kyckling.
Materialet finns i Panduros sortiment och säljs i hobbyaffärer och liknande.

Kycklingar

Till mindre barn som kan h svårt att måla sina lersaker kan man använda sig av förfärgad saltdeg. Lös upp lite pulverfärg i mjölet eller häll i några droppar karamellfärg i vattnet.

Påskkärring

Rita upp en cirkel, klipp in ett jack till mitten och vik ihop cirkeln till en kropp. Till huvud används en flirtkula som sätts fast på kroppen med hjälp av en tändsticka. Till sjalett använder man en liten kaffeservett och ett glasunderlägg blir till förkläde. För att armarna ska hållas på plats träs en piprensaren igenom hela kroppen. En bit björkris blir bra till kvast.

Kycklingar

Linda in två flirtkulor i gipsbindor som även anvnds för att foga ihop delarna. Måla dem med gul täckfärg. Klista dit en fjäder och rita dit ögonen. Pappersbit till näbb. Sätt fast kycklingen på en bit gips eller i ett äggskal.

Kyckling

Enkel variant med två gula flirtkulor som sätts på varandra. En bit kartong tlll näbb. Står på ett trähjul.

Kyckling

Klipp två äggkartongsbitar taggiga. Sätt i en passande gul flirtkula. Till ögon har jag använt bitar från hålslagsapparaten. Klistrar fast näbb och fjäder.

Bordsplacering

Klipp ut en rak bit med ett runt huvud i mitten. Klistrar ihop kortsidorna, sätt en fjäder över skarven. Måla dit ögon och klipp ut en liten bit näbb.
Man kan även sätta dit servetten i kycklingen om man vill.

Bordsplacering

Vik ett lite tjockare papper så att du får själva stommen till kortet. Klipp ut ett ägg och dekorere på något vis, eller rita en påskbild på ägget som på fotot. Klistra fast ägget. Observera att ägget ska vara högre en stommen så att det sticker upp en bit.

Påskkort

Söta kycklingar gör man genom att sätta gula tumavtryck på vykort och måla dit ben, ögon och näbb. Både vattenfärg och flaskfärg kan användas till kycklingarna.

Påskkort

Fyll en ritad korg med påskägg gjorda med hjälp av tummavtryck.

Påskkort

Här har jag blandat olika tekniker. Gräset är av klisterpapper. Kycklingarna är tumavtryck.

Påsktavla

Söta påsktavla får man om man först gör en större målning. Med ovala äggramar letar man sedan fram en fin bit ur sin målning som man klipper ut (lite större än hålet) och klistrar fast på baksidan. Gör man ramarna dubbla kan man även använda dem till påskkort.

Påsktavla

Tomma äggskal målas och torkas. Krossa dem sedan. Nu är det bara att måla ett mönster på svart kartong med klister. Dekorera dit äggbitarna i ett fint mönster eller bild.

Påsktavla

Kopiera en kvist i kopieringsmaskinen. Låt de minsta barnen klistrar fast fjädrar på kvisten.

Örhänge

Av två gula flirtkulor, en fjäder lite kräppapper samt ett örhängefäste har jag gjort detta örhänge. Sätt i fjädern i det hål som brukar finnas i varje flirtkula. Se till att fjädern inte pekar bakåt när man ska ha det i örat. Använd klister typ Karlsson klister till att fästa fast kycklingen på örhängefästet. Sådana säljs i välförsedda hobbyaffärer.

Servettställ

Gjord av en ursköljd och torr mjölkkartong. Klipp bort halva överdelen. Klistrar fast filtbitar. Ögon av filt är placerade på ovansidan. Även kan och näbb är av filt.

Servettställ

Gjord av en toa- respektive en hushållsrulle. Rullarna kläs in i gult créppapper. Skåra lite i hushållsrullen så att kammen kan sättas dit. Kam och näbb görs av röd kartong. Ögon målas eller klistras dit.

Till riset

Till påskriset passar denna kyckling gjord av filt och en fjäder. Alla delar är klippta och ihop limmade av dubbla bitar.
Glöm inte att limma fast en bit tråd att hänga upp kycklingen i.

Till riset

På samma sätt som man gör en garntofs gör man denna kyckling. Man snurrar garnet runt den nedre delen av kycklingen, klipper sedan upp och fäster där efter ihop garnet med en bit garn som knyts precis vid kartongen. Man kan behöva fin putsa kroppen lite. Sätt i en tråd till upphänget.

Till riset

Bara fantasin kan sätta stopp för hur figurerna ska se ut.
Vissa kan göras dubbla (som den lilla kycklingen) då kan man klistra dit fjädrar i mellan.
På den stora kycklingen är bara äggdelarna klippt i dubbel kartong, för att ha på bägge sidor.
Till tuppen är endast kammen i dubbel kartong

Kylskåpsmagneter
– världens bästa påskpresent till den som ”har allt”

Detta behövs:
– Foto eller andra kort
– Magnetpapper (finns på t.ex Hobbex)
– pepparkaksform eller play-doo-kakform

Gör så här:
Ta de små skol/dagis-korten som blivit över från årets fotografering eller några glada barnfoton du har hemma. Använd formen och skär eller klipp ut en figur av fotot. Köp ett ark magnetpapper och använd samma kakform o skär ut den. Klistra upp fotot därpå och VIPS har du en jättefin och unik kylskåpsmagnet att ge bort i påskägget.

Söt påskkyckling

Detta behövs:
– Äggkartong
– Stora gula flörtkulor (som passar i äggkartongen)
– Små gula flörtkulot (till huvudet)
– Fjädrar i blandade färger

Gör så här:
Klipp ut en ”ägghållare” i äggkartongen. Klistra fast den stora flörtkulan i ägghållaren. Rita ögon och och näbb på den lilla flörtkulan. Klistra sedan fast den lilla kulan på den stora. Klistra fast fjädrar på kycklingens baksida. Om man vill kan man även sätta en ”ägghållare” på huvudet så ser det ut som en nykläckt kyckling.

Påskkyckling-kruka med gräsfrisyr
Detta behövs:
– Terrakottakruka
– Hobbyfärg och lim
– Gul och orange kartong

Gör så här:
Måla en terrakottakruka med gul hobbyfärg. Klipp ut vingar i ett gult kartongark och limma fast i framkanten. Klipp ut en näbb ur orange kartong och vik den på mitten och limma fast. Klipp ut fötterna ur orange kartong och limma fast under krukan. Måla ögon med hobbyfärg eller sätt dit färdiga ”skakögon”.

Fyll krukan med blomjord och plantera påskgräs. Jättefint! Det blir också en fin present om du fyller krukan med påskgodis.

Kyckling och påskhare av en åtta
Detta behövs:
– Hobbyark
– Lim
– Hobbyögon
– Fjädrar
– Vitt och rosa papper

Gör så här:
Klipp ut 2 st ca 3 x 25 cm långa remsor av hobbyark. Böj remsorna till två åttor så att huvudet blir ca 3 cm i diameter och kroppen ca 4 cm i diameter. Limma eller tejpa fast i nacken. Klipp ut fötter och öron till haren och näbb och fötter till kycklingen. Limma fast delarna. Limma även ögonen och kycklingens stjärtfjäder på plats. Klipp ut en ca 2 x 5 cm lång remsa av vitt papper som blir harens svans. Vik remsan till en cirkel och limma fast den.

Harens ansikte: Klipp ut en cirkel på ca 1 cm i diameter av det rosa pappret samt ett par tänder av det vita. Klistra fast dem så att tänderna hamnar under nosens undersida.

Färgglada påsktuppar
Detta behövs:
– Kraftigt papper ,vitt el. färgat
– Vattenlöslig färg , t ex vattenfärg för barn
– Tuschpennor
– Ev. färgade påskfjädar och lim

Gör så här:
Måla handflatan och tummen i samma färgkulör (t ex vit eller gul) Det ska bli tuppens kropp och huvud/hals. Måla resten av fingrarna i olika kulörta färger (de blir fjädrarna på tuppen). Tryck handen på pappret. När färgen har torkat målar man öga, näbb och ben med tuschpennorna. Färdigt! Om man vill kan man dekorera tuppen eller kortet med påskfjädrar eller glitterströssel.

Även småbarn ”lyckas” med dessa tuppar om en vuxen hjälper till.

Toarulle-Kanin
Tag en tom toarulle och måla den vit. Medan rullen torkar klipper man tunna vita pappersremsor, ca 1/2 cm breda och 1 dm långa (man kan också använda papper från en dokumentförstörare).

När rullen har torkat limmar man den och rulla därefter rullen i pappersremsorna. Klipp sen ut svarta långa kanin fötter, vita långa öron, två ögon och två stora tänder och klistra fast på rullen. Vips så har du en fin påskkanin! Så sen lite påskgräs på ett fat och sätt kaninen där. Mycket uppskattat av både barn och föräldrar.

Påskhare-servettställ
Har man tomma mjölkpaket kan man göra ett eget servettställ till påskbordet. Klipp upp paketet i mitten och på sidorna ungefär ner till hälften, av det man klipper bort klipper man ut 2 kanin öron. Måla paketet, öronen i valfri färg, låt torka. Limma fast öronen på paketet, sätt fast 2 ögon, som finns att köpa i hobbyaffär, en liten rund flirtkula till nos eller måla direkt på paketet om man tycker. Använd färgade piprensare till morrhår, sen är det bara att sätta i servetterna på påskharen. En favorit på bordet hemma hos oss!

Kottkyckling
Detta behövs:
– Tallkottar
– Sax
– Lim
– Färgat papper
– Gul färg t ex hobbylack

Gör så här:
Torka kottarna så att de spärrar upp sig (det brukar ta ca 1 dygn inomhus). Måla hela kotten i gul färg.

Rita upp och klipp ut näbb, ögon och fötter på färgat papper. Vik efter de streckade linjerna. Limma fast näbben och ögonen på kottens ”baksida”. Limma fast benen under kotten, mellan fjällen (använd gärna smältlim).

Häng små pärlplattor i påskriset
Ett påskpyssel som är roligt enkelt. Pärla påskmotiv i lagom storlek för att hänga i påskriset. Lägg på ett bakplåtspapper och stryk lite så att pärlorna smälter samman i kanterna. Det är bara fantasin som sätter stopp, man kan få riktigt vackra motiv att hänga i påskriset.

Kottkyckling

Du behöver:
– Tallkottar
– Sax
– Lim
– Färgat papper
– Gul färg tex hobbylack

Torka kottarna så att de spärrar upp sig (det brukar ta ca 1 dygn inomhus).
Måla hela kotten i gul färg.
Rita upp och klipp ut näbb, ögon och fötter på färgat papper som bilden visar.
Vik efter de streckade linjerna.

Limma fast näbben och ögonen på kottens ”baksida”.
Limma fast benen under kotten mellan fjällen (använd gärna smältlim).

Häxstege

Du behöver:
– Färgat papper
– Lim
– Sax
– Sytråd

Du kan snabbt göra färggranna häxstegar att hänga i påskriset. Läs vidare och se hur du gör.

Klipp långa remsor av färgat papper. Varje remsa ska vara lika bred.

Ta två remsor av varsin färg och lägg den ena remsans ända över den andra remsans ända som bilden visar.

Vik remsorna omlott över varandra tills de är sammanlänka
de i en liten stapel. Dra ut stapeln som ett dragspel.

Limma fast de ändar av remsorna som ska bilda toppen av stegen. Fäst en sytråd i toppen och häng upp stegen i påskriset.

Påskhäxa

Till påsk kan det vara roligt för barnen att tillverka sin egen påskhäxa. Så här gör ni: Ta en tom glasflaska, storleken spelar ingen roll. Ta en klump lera (gärna av fin kvalitet) och sätt på flaskans hals. Klumpen ska bli häxhuvudet. Forma därefter häxans ansikte så som du vill att hon ska se ut. Till exempel kan hon få en stor och krokig näsa med en utskjutande, spetsig haka. Låt lerarbetet torka. Måla sedan häxans hud, ögon och mun. Hon kan exempelvis få kolsvarta, ondskefulla ögon och en massa fräknar och utslag i ansiktet.

Därefter är det dags att klä häxan. Du kan använda ett huckle av pappersservetter eller ett tygstycke. Gör kjol och förklädde av papperservetter eller tyg. Tygen kan ha olika färger eller så kan du måla häxans kläder för önskad färg på kläderna. För att kunna fara till blåkulla på skärtorsdagen behöver ju din häxa en kvast. Den tillverkar du av lite björkris och limmar dit bredvid häxan.

Placera häxan på en bra plats, varför inte på köksbordet bredvid påskriset?

Äggfigur

Varför inte göra en festlig äggfigur som du kan ha som dekoration till påskliljorna eller påskskinkan?
För att göra detta pyssel behöver du följande:

1ägg (fungerar lika bra med plastägg)
1 bläckpenna
1blompinne eller grillsticka
1 limstift, obs! giftfritt!
1 bamsesax
Tunt papper med några olika färger.
Så här går du tillväga:

Töm ägget på allt innehåll. Ta fram ett okokt ägg och stick ett litet hål upptill (den spetsiga delen av ägget) med en nål. Gör därefter ett större hål på äggets undre del. Blås ut innehållet genom att blåsa i det lilla hålet på äggets undersida, innehållet kommer då ut genom det större hålet på motsatta sidan. Det går lika bra använda plastägg som du köper i en välsorterad hobbybutik.

Klipp sedan biter av papper som ska bli nos, öron och tänder etcetera. Limma sedan fast dem på ägget. Avslutningsvis ritar du morrhår med hjälp av bläckpennan. Fäst blompinnen i äggets undersida och stick sedan ner din äggfigur som dekoration i exempelvis påskskinkan!

Måla påskägg

Att måla påskägg är en fin gammal tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden. I gamla tider var detta ett sätt att fira hönsen återigen började värpa efter en lång och kall vinter.

Det du behöver för att måla påskägg är ett antal hårdkokta ägg, äggfärg (det går bra att använda ”tabletter” som löses i vinäger och sedan späs ut med vatten, även vanlig vattenfärg fungerar bra) samt vaxkritor. Blanda äggfärgen så som det står på förpackningen. Ha några skålar med olika färg så att du kan doppa äggen där i. Se upp så att du inte får färg på träytor eller möbler som du är rädd om.

Använd vaxkritorna för att rita mönster på äggen. Var försiktig så att du inte knäcker skalen. Det är speciellt viktigt om du har tänkt spara dina påskägg länge, eftersom de ruttnar och luktar illa med trasiga skal. Doppa därefter äggen i färgskålen, det du ritar kommer att finnas kvar på ägget, då färgen inte fäster på kritan. Låt äggen ligga i färgbadet en stund, ju längre det ligger desto klarare bli färgen. Vill du ha lite fina färgkontraster så kan du exempelvis måla grönt och lägga ägget i ett rött färgbad, eller måla gul och lägg i ett rött och blått färgbad. Prova dina gärna fram! När du är klar med dina ägg så låt dem torka och polera eventuellt med lite olja eller smör för att få äggen extra blanka och fina!

Påskpynt

Så här års är butikerna överfyllda med påskpynt. Visst är mycket snyggt och så, men det blir mycket roligare och billigare om du väljer att göra eget. Tidigare har jag tipsat om hur du kan odla gräs och ställa kycklingar i. Det gör sig utmärkt på köksbordet! Det kan dock vara lite sent att börja nu om man vill ha en trevlig gräsmatta till påsk. Ett antal snabba tips på påskpyssel att dekorera huset ska jag dela med mig av i det här inlägget:

Köp ris och färgglada fjädrar som du fäster i riset. Ställ i en kruka.
Fäst påskkycklingar i trådar i gardinerna så att de hänger ner i fönstret.
Baka en påsktårta. Även om den kanske inte står framme så länge så kommer den att vara utmärkt vacker den korta tid den befinner sig på påsklunchen.
Köp färdiga vita äggkoppar och måla dem själv. Blir både personligt och snyggt.
Jag hoppas att något av de här pysslen ska vara ett påskpyssel i din smak. En del är hyfsat mainstream, men något var förhoppningsvis nytt för dig! Lycka till med pysslandet!

Äggvärmare

Detta påskpyssel är ett pyssel som verkligen kombinerar nytta med nöje. Kokt ägg smakar åtminstone i min mening godast varma och då är det förstås viktigt att de förblir så tills det är dags att äta dem. När det dessutom finns ett roligt påskpyssel som löser problemet på ett smidigt vis blir det förstås extra roligt. Du behöver:

Oranget och gult filttyg.
Nål och tråd.
Lim.
Röd färgpenna.
Instruktioner:

Rita upp en mall för en avlång kycklingkropp med rundad topp. Den ska vara ca 4cm bred och 8cm hög.
Rita upp två stycken kroppar på det gula filttyget. Sy ihop dessa och lämna en öppning på den raka kortsidan.
Klipp ut vingar och näbb i orange filt. Klistra på dessa på kroppen.
Rita in ögon med den röda färgpennan.
Nu har du en äggvärmare som du kan trä runt påskäggen för att de ska hålla värmen!

Påskägg

Här kommer ett lite mer utförligt påskpyssel: Hur du gör ett eget påskägg. Du behöver följande:

Tidning
Tapetklister
Ballong
Målarfärg
Hårt papper
När du sett till att du har allting kan du börja:

Blås upp ballongen.
Blanda tapetklistret.
Börja doppa remsor av tidningspapper i klistret och lägg sedan på ballongen.
Fortsätt så tills hela ballongen är täckt av ett hyfsat tjockt lager. Låt torka.
När ballongen har torkat målar du den med de mönster du vill.
Skär upp ballongen mitt på.
Klipp en ca 2cm tjock remsa av hårt papper
Limma den på ena halvans insida så att den sticker upp ca 1cm.
Nu har du ett färdigt ägg att fylla med påskgodis.
Kategori: Påskpyssel | Skriv en kommentar »

Påskgräs

Att odla påskgräs är en tradition som i alla fall hör min påsk till. Det är dessutom ett påskpyssel som du även kan engagera de små i. Så här gör du:

Du behöver:

Blomjord
Fat/tallrik
Gräsfrö – finns fler sorter, jag brukar använda “korn”.
Steg för steg:

Börja i god tid så att gräset hinner växa klart till påsk! Det står på förpackningen ungefär hur lång tid det tar för gräset att växa.
Lägg ett lager blomjord i fatet.
Så gräsfrö i enligt instruktioner på förpackningen.
Vattna då och då.

Färga påskägg

Ett riktigt klassiskt påskpyssel är att färga äggen till påsk. Följande ingredienser fungerar för olika färger:

Gullök – gul
Rödlök – röd
Björklöv – ljusgrön
Koka upp vatten tillsammans med den av ingredienserna du önskar och salt. När blandningen kokat i 5 kan du lägga i äggen. Koka sedan äggen normalt länge. När de är klara får har de den färg du önskat på skalen.