Vad är Shabby chic?

Shabby chic
Shabby chic är en tillbakablickande, romantiserande lantlig inredningsstil som blev populär under 1980-talet.
Det mest utmärkande för stilen är användningen av färgen vitt i olika nyanser på allt från väggar, golv och tak till möbler och småsaker som emaljkannor. I stilen ingår äldre möbler som målats i vitt och sedan behandlats för att se mycket slitna ut. De kan även ersättas med nytillverkade möbler som patineras på liknande sätt, då det inte är åldern i sig utan utseendet som är viktigt. Andra inslag är hinkar och baljor i zink, fågelburar, fruktlådor med tryck och äldre husgeråd. Föremål av järn får gärna vara rostiga, absolut inte blanka eller polerade. Textilt favoriseras vita och naturgrå textilier, spets, bomull, linne och säckväv. Katolska religiösa symboler och föremål förekommer ofta, exempelvis madonnabilder, kors och äldre biblar. Gränserna mellan inomhus och utomhus är ofta flytande och shabby chic-inredda rum kan även innehålla föremål som vanligtvis återfinns i trädgården.

Varumärke
Shabby Chic är ett sedan 1989 inregistrerat varumärke som tillhör Rachel Ashwell och butikskedjan Rachel Ashwell Shabby Chic Couture, som har butiker i USA och Storbritannien.

Text källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Shabby_chic

Rachel Ashwell
Rachel Ashwell (född Rachel Greenfield den 30 oktober 1959) i Cambridge , England, är en författare , designer och entreprenör som växte upp i London.

Om
Även i tonåren, började Ashwell, vars mor restaurerade antika dockor och nallar och far var en begagnad sällsynta böcker återförsäljare som säljer antikviteter på London utomhus marknader. Hon hoppade av skolan vid 16 års ålder. Hon berättade för The Sunday Times år 2004, ”Efter min far runt på marknaderna lärde mig att fatta snabba beslut om vad som
var eller inte var värt att köpa.”

Karriär
Ashwell började en karriär i sitt hemland England som en garderob och prop stylist att göra TV-reklam och fotograferingar.
Ashwell flyttade till USA i början av 1980, öppnar sin första butik i Santa Monica 1989. Namnet Rachel Ashwell, enligt Huffington Post , har varit synonymt med shabby chic i 20 år.
Ashwell startade sitt heminredning företag och öppnade sin första butik i Santa Monica 1989. Eftersom hon växte upp att gå till loppmarknader, var det naturligt för henne att använda dem som en källa. Hon tog i sin loppmarknad finner till sin butik för sina kunder och snart kunde inte hålla dem i lager.
Från 1999 till 2003, värd Ashwell en TV-show, med titeln ”Rachel Ashwell är Shabby Chic” på E! och Style Network .
The New York Times på Encyclopaedia Britannica , i sin årliga trenden roundup år 1992 , erkände Ashwell sällskap och hennes signatur produkt, möbelöverdrag, skrift, ”inte trim, välsittande slag, men slarviga, rynkig dem kallas” Shabby Chic ”av en Kalifornien företag med samma namn.”
Under 2004 köpte Ashwell ett hem i Malibu kolonin. Oprah presenterade Ashwell på hennes webside med en rundtur i Ashwell strand hus. Under ett framträdande i The Oprah Winfrey Show den 1 januari 2006 var Oprah sagt, ”Rachel Ashwell på egen hand vände shabby till chic och det fångades på som en löpeld! ” I april 2010 var Ashwell en av
10 inredningsarkitekter utställningsmonter på Oprah.com. När Ashwell hem såldes i juli 2010 för $ 3.550.000, det Los Angeles Times omfattas försäljning, beskriver Ashwell som ”skaparen av Shabby Chic varumärke . ”
Som rapporterats i The New York Times i början av 2009, efter 20 år i branschen, in Ashwell bolag konkurs som fick henne att omvärdera. Sajten Shelterpop.com frågade, ”Kan Rachel Ashwell är Shabby Chic Överleva i modern tid?”
Ashwell, artikeln sa klarat konkurs hennes företag ”och gått ombord på ett Redux”.
Dessutom är Rachel Ashwell sängar finns tillgängliga på nationell detaljhandelskedjor och butiker.

Böcker
Shabby Chic (1996) ( ISBN 0060982047 )
Rachel Ashwell är Shabby Chic skattjakt och Decorating Guide (1998) ( ISBN 0060392088 )
Den Shabby Chic Home (2000) ( ISBN 006039319X )
Den Shabby Chic Gift of Giving (2001) ( ISBN 0060394013 )
Shabby Chic: Överdådiga inställningar och andra vackra saker (2004) ( ISBN 006052393X )
Rachel Ashwell är Shabby Chic Interiors (2009) ( ISBN 1906525749 )

Text källa https://en.wikipedia.org/wiki/Rachel_Ashwell